Nova ljubav u Pionirskoj dolini

06.08.2013. 15:35 / Izvor: eKapija.ba
Nova ljubav u Pionirskoj dolini

Dolazak novih životinja prije tačno dva mjeseca u RZC “Pionirska dolina“ vrlo je interesantan, prepoznat i lijepo prihvaćen potez koji su preduzeće „Park“ i „Pionirska dolina“ realizirali u proteklom periodu.

Dolazak novih životinja (klokani, alpaka, mara i guanaka) prije tačno dva mjeseca u RZC “Pionirska dolina“ vrlo je interesantan, prepoznat i lijepo prihvaćen potez koji su preduzeće „Park“ i „Pionirska dolina“ realizirali u proteklom periodu.

Svih trinaest novih životinja- klokani, alpake, mare i guanako vrlo dobro su se adaptirali na nove životne prostore, njihovo zdravstveno stanje je dobro, a privikavanje na novo životno okruženje proteklo je zadovoljavajućom dinamikom. Period od dva mjeseca za klokana koji od juna ima novu družinu i to dvije ženke, bio je dovoljan i da se „zaljubi“, jer ako je suditi po vremenu koji provodi uz jednu od novopristiglih ženki, slobodno se možemo reći da je „Pionirska dolina“ mjesto nove ljubavi.

Naime, tokom boravka ovih životinja u ograđenom prostoru svoje nastambe tokom dana klokan- mužjak nastoji što više biti u društvu jedne od ženki, dok druga nije zainteresirana za „društvo“.

Prema riječima veterinara Vedada Škapura, to i nije neobično jer klokan i ženka, koji dan provedu u zajedničkom druženju dovoljno su stari da imaju potomke, dok je druga ženka mlada i ima svega 1,5 godina.

„Kompanije donatori Revelique Cosmetics iz Austrije i Ovnak/CM iz Viteza, te Chapter 4 upravo ponukani tužnom pričom mužjaka klokana koji je nakon nemilog događaja od prošle godine ostao sam, pomogle su da isti dobije društvo, što se pokazalo najboljim potezom. Od prvog dana od kada su zajedno mužjak i starija ženka uglavnom su zajedno, što je uobičajena pojava s obzirom na njihovu starost, dok je druga ženka izuzetno mlada. Zajedno sa donatorima potrudili smo se da im bezbijedimo sve uslove, tako da narednih godina možemo očekivati i mlade, što će nas posebno usrećiti“, kaže Škapur.

Kolokani, ali i mare, alpake i guanako dobro podnose i visoke ovo ljetne temperature, a kao i ostale životinje u zoo vrtu drže se slobodnim u svojim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta za njih ne bi bila dobra. Uz svakodnevnu brigu i njegu od strane veterinarske službe, zadatak uposlenika „Pionirske doline“ je da obezbijede dovoljne količine pitke vode, što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja, a jelovnici svih životinja su  prilagođeni ljetnom godišnjem dobu što podrazumjeva lakšu, češću  i svježu ishranu.

Svako novo dešavanje, kojih tokom godine, shodno mogućnostima, preduzeće „Park“ i „Pionirska dolina“ nastoje da bude što više, pogotovo kada su u pitanju nove životinjske vrste građani- posjetioci prepoznaju, pa tako i bez obzira na više temperature koje ovih dana vladaju u našem gradu nastoje iskoristiti da provedu u ugodanom i  hortikulturno uređenom ambijentu „Pionirske doline“,  izolovanom od uobičajene gradske vreve. Upravo nabavka novih životinja i obogaćivanje sadržaja u narednom periodu su bili i tema današnjeg sastanka Adnana Burazerovića iz „Chapter 4“ i Esada Tajića, upravnika „Pionirske doline“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza