Bh. alpinisiti osvojili najveće svjetske vrhove

03.12.2009. 11:42 / Izvor: Fena
Bh. alpinisiti osvojili najveće svjetske vrhove

Bosanskohercegovački alpinisti u proteklih 80 godina izveli su mnogobrojne uspone u stijenama Romanije, Treskavice, Vlašića, Maglića, Veleža, Prenja, Čvrsnice i drugih na području bivše Jugoslavije, te su osvojili sve najviše i najznačajnije vrhove Alpa, Kavkaza, Pamira, Tien Shana, Anda, Himalaja, Kilimandžara, Ararata, Damavanda, McKinlya...

Uz Romaniju kojoj pripada počasno mjesto u razvoju bh. alpinizma (prvi alpinistički usponi i sarajevska alpinistička škola) posebno mjesto zauzima Prenj planina.

U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u stijenama prenjskih vrhova ili hercegovačkih Himalaja, kako neki nazivaju Prenj, bh. alpinisti su sticali iskustvo koje im je koristilo u savlađivanju stijena i vrhova evropskog i svjetskog gorja.

Posljednjih godina naši alpinisti savladali su Cho Oju, Mount Everest i Manaslu, tri vrha iznad "magične" visine od osam hiljada metara.

Povodom proslave 80-godišnjice alpinizma u BiH (1929.-2009.), Planinarski savez BiH održat će 5.decembra svečanost u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u 18 sati, gdje će podijeliti priznanja za doprinos u razvoju alpinizma najboljim bh. planinarima i Planinarskim društvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza