Pauza / TURIZAM I GASTRO

Bobijaško oko, atrakcija u BiH: Legenda kaže da vile i vilenjaci ovo mjesto posjećuju svako veče

20.04.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba

Svaki put se iznenadimo kada vidimo koliko je samo lijepa država u kojoj živimo. Često se ističu njezini nedostaci, ali kada prebacite fokus, shvatite da nam je podarila toliko lijepih mjesta koja jednostavno moramo posjetiti.

Kada smo vidjeli video prirodnog fenomena, zanimljivog naziva Bobijaško oko, morali smo provjeriti još jednom nalazi li se doista u BiH jer doslovno izgleda kao neko od divnih mjesta, primjerice na Baliju. Pomislili smo kako je moguće da do sada nismo znali za ovakvu prirodnu ljepotu?!

Bobijaško oko se nalazi 20-tak kilometara od Sanskog Mosta.

Veličina jezera ovisi od godišnjeg doba i kišnih padavina, a kada se promatra sa okolnih uzvišenja izgleda kao veliko oko, zbog čega je i dobio ovo ime.

Legenda kaže da vile i vilenjaci ovo mjesto posjećuju svake večeri. 
Prije nekoliko godina Bobijaško oko je posjetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih labirinata. Tako su potvrdili da ovo područje nastanjuje čovječja ribica, endemska vrsta koja opstaje samo u potpuno čistim i mračnim vodama.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Bobijaško oko

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza