Gdje su zlatni pištolji i sablje sa brilijantima Husein kapetana Gradaščevića?

24.12.2020. 15:06 / Izvor: Fena
Gdje su zlatni pištolji i sablje sa brilijantima Husein kapetana Gradaščevića?

Opljačkano je zato što se naša država nalazi na vjetrometini Balkana. Sve što je prohujalo kroz historiju - migracije, seobe, vojske, ratovi, sve je to ostavilo traga civilizacijski i na materijalnom blagu, a BiH je bila izuzetno bogata tim blagom.

Profesor historije i arheologije Enver Imamović smatra da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država u svijetu, posebno u Evropi, čije je kulturno-umjetničko blago najugroženije i do sada kroz historiju najviše opljačkano.

"Opljačkano je zato što se naša država nalazi na vjetrometini Balkana. Sve što je prohujalo kroz historiju - migracije, seobe, vojske, ratovi, sve je to ostavilo traga civilizacijski i na materijalnom blagu, a BiH je bila izuzetno bogata tim blagom", kazao je Imamović u razgovoru za Fenu.

On podvlači da rat osim što donosi ubijanje ljudi, znači i pljačkanje, tako da je kroz te ratove bh. kulturno-historijsko blago razasuto po svijetu.

Profesor Imamović je sa svojim timom godinama tragao i istraživao opljačkano kulturno blago BiH, a rezultate tog projekta, kojeg je finansirala Vlada Federacije BiH, evidentirao je u elaboratu koji je predat Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

"U tom elaboratu sam sve evidentirao, sa dokumentima, slikama, podacima kako je izneseno, opis i gdje se trenutno nalazi kulturno-umjetničko blago Bosne i Hercegovine opljačkano posljednjih 500 godina", rekao je Imamović.

Jedno od tih blaga je "Povelja Kulina bana" koja je ukradena početkom 1812. godine. Tadašnji ruski konzul u Dubrovniku je uz pomoć pravoslavnog sveštenika uspio da Povelju odnese u Rusiju, u Sankt Peterburg gdje se i danas nalazi.

Drugi dokumenti, umjetničke slike, povelje bosanskih banova, kraljeva, umjetnine, zlatno i srebreno posuđe sa bosanskog dvora popisani su u elaboratu gdje se nalazi - od Vatikana, Madrida, Malte, Engleske, Rusije, Turske, Bugarske.

Također je veliko bogatstvo opljačkano iz franjevačkih samostana, a zanimljivo i posebno vrijedno je blago Husein kapetana Gradaščevića. On je, kako navodi Imamović, nakon pobune protiv sultana iz Bosne prebjegao na austrijski teritorij i sve što je sa sobom ponio sve su mu oduzeli, opljačkali.

Imamović ima popis koliko je od Gradaščevića opljačkano zlatnih pištolja, sablji sa brilijantima i drugih predmeta i koji nikada nisu vraćeni.

"Toliko je našeg kulturno-istorijskog blaga opljačkano da kada bi se sve to vratilo Bosni - knjige, umjetnine, oružja, oruđa, nakit, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo", naglasio je Imamović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza