Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Gradi se prvi aerodrom za leteće automobile (VIDEO)

01.02.2021. 08:32 / Izvor: REUTERS

U Engleskoj je sada zvanično započeo rad na izgradnji prve luke za leteće automobile.

Britanska kompanija Urban-Air Port se udružila sa Hyundaijem kako bi zajedno izgradili takozvani aerodrom za leteće automobile i pokazali svima šta donosi budućnost.

Oni novu luku nazivaju "Urbani aerodrom" (Urban Air Port).

Cilj ovog projekta je razvijanje inftrastrukture za sljedeću generaciju električnih i autonomnih letećih vozila.

"Automobilima trebaju putevi, vozovima pruge, avionima aerodromi, a električnim letjelicama s vertikalnim uzletanjem i slijetanjem (eVTOL) su potrebne Urban Air Port aerodromi. Prije više od stotinu godina obavljen je prvi komercijalni let koji je kreirao moderni svijet. Urban Air Port će unaprijediti povezanost gradova, povećat će produktivnost i pomoći će Velikoj Britaniji da preuzme glavnu ulogu u novoj "čistoj" globalnoj ekonomiji", izjavio je Riki Sadu, osnivač i direktor Urban-Air Porta.

Urban Air Port je za 60 posto manji u odnosu na tradicionalni heliport, a može se izgraditi za svega nekoliko dana i lokacija se može premještati u slučaju potrebe.

Plan je da se ovaj "urbani aerodrom" izgradi do kraja novembra. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza