Lamborghini Ferrucchio u čast 50. godišnjice

30.01.2013. 13:56 / Izvor: Oslobođenje

U 2013. godini kompanija Automobili Lamborghini proslaviće svoj prvi veliki jubilej – 50 godina od proizvodnje prvog sportskog automobila te marke, prototipa 350 GTV.

U 2013. godini kompanija Automobili Lamborghini proslaviće svoj prvi veliki jubilej – 50 godina od proizvodnje prvog sportskog automobila te marke, prototipa 350 GTV.

Inspiracija u stealth avionima

U čast pedesetogodišnjice, mladi engleski dizajner Mark Hostler kreirao je koncept automobil koji bi ovaj značajni jubilej trebalo da isprati u pravom svjetlu. Želja studenta sa univerziteta Stafordshire bila je da Lamborghiniju podari najagresivniji automobil do sada. Hostler je tom prilikom zamislio i u fotografije preslikao koncept pod nazivom Ferruccio.

Mladi dizajner je inspiraciju za ovaj koncept budućnosti crpio iz stealth borbenih aviona, što je jasno već na prvi pogled.  Ujedno, crna i bijela boja karoserija, koje je Hostler predložio, namjerno su odabrane kako bi se pojačao ionako snažan utisak koji Ferruccio ostavlja na posmatrača.

Takođe, Ferrucchio je sasvim sigurno prvi primjer jednog potpuno novog, možemo slobodno reći agresivnog, dizajnerskog pravca u automobilskom dizajnu. Poput ostalih modela sa znakom kompanije iz Italije, tako će i ovaj imati snažan, ali i efikasan agregat sa dvostrukim turbopunjapčem, prenosi Blic. 

Ovaj V12 agregat imaće 5 litara zapremine, koji je u stanju da po potrebi aktivira ventile koristeći kompjuterski kontrolisane pneumatske solenoide. To će Ferrucchiju omogućiti konstantan priliv snage sa akcentom na zaštitu životne sredine. 

Hostler je izjavio da je Ferrucchio automobil "dizajniran da na najbolji način prikaže prošlost i budućnost Lamborghinija, pokazujući kako novi dizajn i tehnologije smisleno oslikavaju kompanijino bogato naslijeđe i prošlost". 

Istorija

1963. godine Ferruccio Lamborghini je odlučio da sa proizvodnje traktora pređe na konstruisanje sportskih automobila.

Prvi automobil koji je izašao iz radionice tek rođene firme bio je prototip Lamborghini 350 GTV, iz kojeg će godinu dana kasnije nastati i prvi serijski model – Prototip je pokretao 3.5 litarski V12 motor koji je razvijao 347 ks.

Tako je sve počelo, a u godinama koje su uslijedile Lamborghini je unio svježinu u svijet sportskih automobila modelom Miura, koja je udarila temelje seriji vrhunskih superautomobila kao što su Countach, Diablo i Murcielago.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza