Sedam jednostavnih trikova zbog kojih će vam baterija na laptopu duže trajati

14.12.2020. 11:11 / Izvor: N1
Sedam jednostavnih trikova zbog kojih će vam baterija na laptopu duže trajati

Ako vam se baterija na laptopu brzo istroši, moguće je da zapravo radite neke stvari pogrešno, a da toga niste ni svesni. Ali, postoji nekoliko trikova koji mogu produžiti trajanje baterije.

Ako vam se baterija na laptopu brzo istroši, moguće je da zapravo radite neke stvari pogrešno, a da toga niste ni svesni. Ali, postoji nekoliko trikova koji mogu produžiti trajanje baterije.

1. Zatamnite ekran

Možda vam se to ne čini glavnim problemom, ali pozadinsko osvetljenje ekrana jedna je od najsnažnijih komponenti na laptopu, a što je svetlija, to se baterija brže troši.

Da biste smanjili svetlinu ekrana, ​​dovoljno je pronaći tipku na tastaturi, a najčešće je to jedna od "F" dirki na vrhu tastature.

2. Zatvorite sve aplikacije u pozadini

U pozadini vašeg računara često rade programi i aplikacije, a da toga niste ni svesni. Zbog toga se baterija brže prazni pa je poželjno isključiti sve pozadinske aplikacije kako bi vam baterija duže trajala.

Ako koristite Windows 10, pronađite opciju "Battery Saver" te će se takav način rada uključiti kada vam preostane 20 odsto baterije. Ako koristite MacBook, pronađite opciju "Power Nap" koja će omogućiti da vam baterija duže traje.

3. Isključite Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite

Ako su vam Wi-Fi i Bluetooth uključeni, a ne koristite ih, to može isprazniti bateriju. Uz to, baterija će se trošiti i zato što vaš laptop traži mreže na koje se može povezati ako su ove opcije uključene. Obe opcije možete pronaći u podešavanjima.

4. Ne ostavljajte laptop sve vjeme na punjaču

Ako vam je laptop na punjenju celi dan, to takođe može istrošiti bateriju. Ako želite zaštititi bateriju i produžiti joj životni vek, isključite laptop s punjenja kada je delimično napunjena. To će smanjiti stres na bateriji te ćete tako produžiti rok trajanja baterije.

5. Izbegavajte ekstremne temperature, i vruće i hladne

Ekstremne temperature takođe utiču na bateriju. Ako primetite da se laptop previše zagreva, isključite ga i pustite da se odmori. To ne samo da će spasiti bateriju od oštećenja, već će vam pomoći da sačuvate preostalu bateriju.

Takođe bi trebalo izbegavati izlaganje laptopa ekstremno hladnim temperaturama. To može uzrokovati "smrzavanje" baterije zbog čega se onda pre istroši.

6. Ažurirajte softver i aplikacije

Glavni fokus ažuriranja operativnog sistema je uvođenje promena koje će pomoći u očuvanju veka trajanja baterije, pa ako izbegavate ažuriranja, možda ćete uzrokovati da se baterija isprazni brže nego što treba.

Ne fokusirajte se samo na ažuriranja operativnog sistema. Pripazite i na ažuriranja aplikacija jer to može smanjiti trošenje baterije koje se događa kod mnogih aplikacija koje upotrebljavate.

7. Usredsredite se na protok vazduha

Nedostatak protoka vazduha može uzrokovati pregrevanje, a puno puta je to uzrokovano maskom ili torbom koja štiti vaš laptop. Ali, mnoge od njih nisu dizajnirane tako da obezbede dovoljan protok vazduha.

Osim toga, ako laptop koristite na jastuku ili ga držite u krilu, možda ćete imati iste probleme s pregrevanjem. Do pregrevanja može doći i ako su otvori za ventilaciju zagušeni smećem i nečistoćom i stoga je bitno redovno čistiti laptop.

Kako bi izbegli ove probleme, laptop je najbolje koristiti na tvrdoj, radnoj površini pa ćete verovatno primetiti i da vam baterija traje duže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza