Što je bolje: Gasiti računalo ili ostaviti ga upaljenim?

18.12.2020. 10:30 / Izvor: N1
Što je bolje: Gasiti računalo ili ostaviti ga upaljenim?

Postoji nekoliko jako dobrih razloga zašto ne gasiti PC preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i poboljšanja funkcija samog sustava.

Mislite li da je bolje ostaviti PC upaljen dok ga ne koristite ili vam je lakše ponekad ga ugasiti? Postoje razlozi za oba izbora, kao i naravno pripadajuće prednosti i zaostaci

Što je bolje? Ugasiti računalo ili ga ostaviti upaljenim? Postoji nekoliko jako dobrih razloga zašto ne gasiti PC preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i poboljšanja funkcija samog sustava, objašnjava Makeuseof.

Praktičnije je

Prvi i glavni razlog zašto biste trebali ostaviti računalo upaljenim preko noći je praktične prirode. Umjesto da čekate da se pokrene, ono je uvijek spremno za rad. Tipični sustav sa SSD-om traži oko 30 sekundi za pokretanje. Ako imate velik broj programa koji se pokreću pri startu, pokretanje računala traje dulje. Ako ostavite računalo upaljenim, s tim se problemom ne morate brinuti.

Paljenje računala iz sna traje par sekundi i što je najbolje - sve učitane aplikacije ostat će aktivne.

Stalne nadogradnje

Nekoliko funkcija računala važno je za održavanje računala i podataka. Skoro sve od njih najbolji posao rade preko noći. Stvari poput instalacije nadogradnji za operativni sustav, stvaranje sigurnosnih kopija, skeniranje antivirusom ili slanje velike količine podataka su samo neke od njih. Ako ih imate aktivnima preko noći, neće vam smetati ako, na primjer, 'preuzmu' vašu internetsku vezu.

Uvijek moguć pristup

Ako je vaše računalo cijelo vrijeme upaljeno, ono može pokretati softver koji je inače nedostupan, uključujući Remote Desktop. Nikad se nećete morati mučiti sa potragom za važnom datotekom koju imate na računalu. Samo se morate spojiti telefonom ili tabletom i ugrabiti sve što vam treba.

Što ako želite ugasiti računalo? Koje su prednosti?

Pitanje koje se isplati postaviti je možete li ostavljanjem računala upaljenim smanjiti njegovu dugotrajnost. Ako sve ostale uređaje gasite nakon što ste ih prestali koristiti, ne postoji razlog zašto to ne napraviti i sa PC računalom.

Svaka komponenta ima ograničen vijek trajanja

Hardver ne može raditi vječno. Monitorovo pozadinsko osvjetljenje može izdržati desetak tisuća sati, baterija laptopa radi oko 300 ciklusa punjenja, dok dio SSD-a podržava svega 3000 ciklusa brisanja programa. U stvarnosti ćete u većini slučajeva nadograditi računalo prije nego što komponente prestanu raditi, no ostavljanjem računala upaljenim vrijeme trajanja smanjujete za mali postotak - veći problem stvara toplina koju stvara korištenje računala.

Povećana potrošnja struje

Nepotrebno je naglasiti da ostavljanje nečeg upaljenim predstavlja gubitak energije - no pitanje je koliko? 13-inčni MacBook Air iz 2018. troši 25 W u prosječnom ciklusu, 8 W dok 'odmara' i 0.3 W kada spava.

Ukratko - postoji masivna razlika između potrošnje računala dok je upaljeno, dok ne radi ništa i dok je ugašeno. Gašenje monitora dramatično smanjuje potrošnju, no stvara jedan mali problem - ako je računalo u stanju sna, gubit ćete velik broj dobrih funkcija poput mogućnosti spajanja na daljinu.

Ako zbilja želite spustiti potrošnju PC-ja na nulu, morat ćete ga isključiti iz utičnice - čak i ugašena računala troše malo struje.

Računalo je sigurnije od pada napona

Nagla promjena napona u mreži obično je uzrokovana udarima munje, a računala su dovoljno osjetljiva da biste ih trebali zaštititi. Najbolji potez koji možete napraviti je spojiti kompjuter u prenaponsku zaštitu.

Ponovno pokretanje poboljšava performanse

Nekad davno redovito restartanje računala bilo je integralni dio korisničkog iskustva zato jer bi inače računalo u nekom trenutku jednostavno stalo. Danas je situacija drugačija zahvlajujući modernim operativnim sustavima koji bolje rade s resursima. Ako odlučite nikad ne gasiti računalo, nećete primjetiti preveliku razliku u performansama. Ponovno pokretanje je i dalje najučinkovitiji način rješavanja velikog broja svakodnevnih grešaka s kojima se možete susresti. Radi li se o neposlušnoj aplikaciji ili pisaču koji ne želi pisati, ponovno pokretanje može pomoći.

Tiše je

Konačno, zavisno o mjestu gdje držite računalo, možda će vam više odgovarati gašenje jer je sve puno tiše. Možete utišati notifikacije, no i dalje ćete čuti rad ventilatora i klikanje tvrdog diska. Laptopi, priznajemo, nemaju dio tih problema, no ako ste vlasnik tradicionalnog stolnog računala, gašenje je zbilja izvor dragocjene tišine, prenosi Tportal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza