Naučnici su dokazali: Pametni telefon mogao bi vam spasiti zdravlje i život

29.12.2020. 15:17 / Izvor: Akta.ba
Naučnici su dokazali: Pametni telefon mogao bi vam spasiti zdravlje i život

fFtness aplikacije i pametni nosivi uređaji su poticali ljude da u prosjeku naprave 2000 koraka više od osoba koje nisu koristile takvu "tehnološku pomoć".

Pametni telefoni, pametni satovi i fitness narukvice opremljeni su različitim senzorima i aplikacijama koje potiču ljude na kretanje, utječu na njihovo fizičko stanje i tako ih štite od hroničnih bolesti.

O tome koliko su pametni telefoni dobri ili loši za zdravlje korisnika, već se dugo lome koplja. I dok neki naučnici i liječnici upozoravaju kako pretjerano korištenje pametnog telefona može imati utjecaj na našu psihu i tijelo, drugi ipak ističu njegove pozitivne strane.

Tako je grupa naučnika sa Sveučilišta u Sydneyu objavila studiju u kojoj tvrde kako pametni telefoni mogu zapravo smanjiti rizik obolijevanja od raka, kardiovaskularnih bolesti, hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih problema, prenosi Zimo.hr.

U studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Sports Medicine, naučnici su istaknuli kako su fitness aplikacije i pametni nosivi uređaji poticali ljude, da u prosjeku naprave 2000 koraka više od osoba koje nisu koristile takvu "tehnološku pomoć". Iako se možda 2000 koraka ne čini puno, radi se o velikom koraku naprijed u smanjenju rizika od prerane smrti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza