Treba li svijetu još jedna društvena mreža? U Bebu tvrde da su drugačiji od Facebooka i Twittera

03.02.2021. 14:53 / Izvor: Dnevnik.hr
Treba li svijetu još jedna društvena mreža? U Bebu tvrde da su drugačiji od Facebooka i Twittera

Zasad je Bebo dostupan samo Beta testerima, a nije poznato ni kako će tačno stranica izgledati ili se finansirati.

Svijet društvenih mreža mogao bi uskoro postati bogatiji za još jednu. No ovaj se put ne radi o novoj društvenoj mreži, već o jednoj od pionira koja 2021. godine doživljava novi život.

Tek rijetki će se sjetiti društvene mreže Bebo koja je pokrenuta 2005. godine, otprilike u vrijeme kad su brojne društvene mreže stupale na scenu. No, za razliku od Facebooka i Twittera koji su se vinuli u nebeske visine, Bebo je vrhunac popularnosti dosegnuo 2008. sa 80 miliona jedinstvenih posjetitelja. Nakon toga, stvari su krenule nizbrdo. Prvo je prodan AOL-u, pa Criterion Capital Partnersima da bi 2013. podnio zahtjev za bankrotom.

U tom trenutku njegovi osnivači, Michael i Xochi Birch, odlučili su ga spasiti. Otkupili su Bebo i obećali da će ga ponovno pokrenuti kao potpuno novu mrežu.

Kako je najavio njegov osnivač i ponovni pokretač, Michael Birch, novi Bebo bit će društvena mreža koja će se fokusirati na profile korisnika i interakciju u stvarnom vremenu, a ne poput Facebooka i Twittera na vijesti na zidu.

Uvjeren je da će novi Bebo donijeti osvježenje u svijet društvenih mreža i omogućiti korisnicima da se udalje od lažnih informacija koje se šire po internetu.

Opisujemo ga kao društveno povezivanje uživo - kad ste ulogirani u Bebo, znate tko je od vaših prijatelja online, pojasnio je u razgovoru za BBC.

Objasnio je kako je cijeli projekt zapravo veliki eksperiment, no nada se da će zapravo potaknuti ljude da se zaista povežu i komuniciranju. Nada se da će kombinacija nostalgije i znatiželje privući dovoljno korisnika da Bebo zaživi.

Ovo je savršeno vrijeme za pokretanje nove društvene mreže. COVID-19 je otvorio ljudima oči i pokazao im da postoji i drugačiji način obavljanja nekih stvari. A ljudima nedostaje direktnog kontakta, pojasio je Birch.

Zasad je Bebo dostupan samo Beta testerima, a nije poznato ni kako će tačno stranica izgledati ili se finansirati. Ono što njeni vlasnici obećavaju je da "stari" korisnici neće moći pristupiti svojim računima sa starog Beba, ali i da je Donaldu Trumpu zabranjen pristup.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza