Prestao vam je raditi USB ulaz na laptopu? Ovako ga možete pokušati popraviti

13.04.2021. 12:52 / Izvor: N1
Prestao vam je raditi USB ulaz na laptopu? Ovako ga možete pokušati popraviti

Ne morate za svaki kvar laptop nositi na servis, prvo možete sami pokušati srediti stvar.

Ne morate za svaki kvar laptop nositi na servis, prvo možete sami pokušati srediti stvar.

Ako je USB ulaz na vašem laptopu prestao raditi možete ga pokušati sami popraviti. Trebali biste krenuti od testiranja USB-a. Najbolji početak dijagnostike je prvo utvrditi je li problem u samom USB-u ili zaista u USB ulazu.

Postupak provjere

Najprije isti USB uključite u drugi ulaz. Ako USB proradi, problem je u ulazu. Ako uređaj ne proradi, možda je problem u njemu. Ako postoji problem s USB portom, prepoznat ćete ove probleme:

  • USB je nemoguće prepoznati
  • Vaš OS prikazuje poruku o greški vezanoj uz uređaj

O kakvom god problemu da se radilo morat ćete istražiti kako je stanje s USB ulazom i radi li se o oštećenju. Najsigurniji način je gašenje računala ili laptopa i pregledavanje ulaza. Ako je pun prašine, moguće je da ona uzrokuje problem.

Prašina smanjuje protok zraka i može prouzročiti zagrijavanje sustava. Ovo je prilično opasno za prijenosnike gdje pregrijavanje može ugroziti performanse za svega par sekundi. Ovaj problem rješiv je uz pomoć komprimiranog zraka ili usisavača.

Druga metoda je mrdanje ukopčane žice. Ako se ulaz mrda s njome i nije fiksiran, moguće je da ste pronašli kvar.

Kako riješiti problem oštećenja?

Rješavanje ovog problema najbolje je prepustiti stručnjaku, iako je moguće i doma srediti stvar ako imate napredno znanje o hardveru vezanom za sam uređaj. Ipak, postoji i nekoliko softverskih rješenja kojima možete popraviti USB ulaz koji ne radi bez da odmah zovete servis.

Ponovno pokrenite računalo

"Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo?", stručnjaci ovo stalno ispituju zato jer zbilja funkcionira. Ako vaše računalo odbije prihvatiti USB koji ste ukopčali, pokrenite ga ponovno. Ako ni nakon toga ne proradi, vrijedi malo istražiti po "device manageru".

Provjera USB ulaza u Device manageru Windowsa 10

Najprije desnim klikom kliknite na Start i odaberite stavku Device Manager. Ova aplikacija korisniku omogućava kontrolu nad uređajima spojenima na računalo. Tamo pronađite Universal Serial Bus controllers na samom dnu liste.

Proširite listu i potražite USB Host Controller. Moguće je da uređaj koji tražite ima dulje ime, no uvijek ima ove tri riječi.

Ako ga ne nađete to može objašnjavati zašto u USB ulaz ne radi. Da biste ovo popravili kliknite na Scan for hardware changes na traci s alatima čime ćete započeti provjeru svog spojenog hardvera – računalo će prepoznati USB ulaz i sve što je uz njega povezano.

Ako, pak, ni to ne radi, malo pričekajte pa ponovo instalirajte USB Host kontrolere. Desnim klikom na svaki ‘USB Host Controller’ na listi i birajte Uninstall. Nakon što ste to napravili, opet pokrenite računalo. USB kontroleri će se nakon toga automatski instalirati i možda popraviti vaš problem. Vodite računa da ćete isključivanjem ulaza u koji je priključena tipkovnica ili miš isključiti taj uređaj.

Problem s postavkama napajanja (Power Settings)

Ako postavke napajanja utječu na vaš kontroler USB-a, onda to može utjecati i na prepoznavanje USB uređaja. Izgledat će kao da USB radi, no računalo ga je odlučilo “uspavati”.

Ovo je posebno važno ako mislite da vaš USB ulaz na računalu ne radi. Moguće je i da ste računalo ili laptop namjestili na način rada koji troši malo struje. Selektivno suspendiranje USB-a, odnosno USB Selective Suspend postavka je koja isključuje napajanje USB uređaja i sukladno tome – redukciju potrošnje. Ovo ponekad može utjecati na USB ulaze.

Kako ovo popraviti?

Uđite na Control panel i uredite postavke:

  • Kliknite na start, napišite Control panel i uđite u Control Panel
  • Uđite u Hardware and Sound > Power Options
  • Tamo birajte plan i kliknite na Change plan settings > Change advanced power settings
  • Pronađite postavke USB-a (USB Settings) i proširite ih kako biste vidjeli postavku za gašenje USB-a.
  • Postavku promijenite u Disabled (isključeno)
  • Kliknite na Apply i OK za potvrdu
  • Na kraju, ponovno pokrenite PC kako biste aktivirali izmjene

Nakon ovoga bi USB ulazi trebali raditi, piše MakeUseOf.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza