Aplikacije koje koristimo stalno, a "ubijaju" pametne telefone

24.05.2021. 11:55 / Izvor: N1
Aplikacije koje koristimo stalno, a 'ubijaju' pametne telefone

Iako su mobiteli danas jači nego što su bili prije desetak godina, razvile su se i aplikacije te neke od njih danas brzo troše bateriju i memoriju.

Iako su mobiteli danas jači nego što su bili prije desetak godina, razvile su se i aplikacije te neke od njih danas brzo troše bateriju i memoriju.

Tvrtka pCloud, koja se bavi računarstvom u oblaku, napravila je istraživanje kojim su pronašli "najveće ubojice pametnih telefona", odnosno aplikacije koje troše najviše energije.

U svojoj studiji tražili su tri stvari: funkcije koje koristi aplikacija, potrošnju energije pri normalnom korištenju i ima li aplikacija takozvani tamni način rada (dark mode). Kombinirajući te rezultate, pCLoud je uspio izračunati koje su od 100 najpopularnijih aplikacija “najveći ubojice pametnih telefona”.

Aplikacije koje najviše troše bateriju

Prema istraživanju, bateriju najviše troše aplikacije Fitbit i Verizon, koje koriste 14 od 16 dostupnih značajki uređaja. Obje navedene aplikacije ostvarile su rezultat od 92,31 posto.

Društvene mreže također jako troše bateriju. S obzirom na to da većina tih aplikacija koristi praćenje lokacije i učitavanje fotografija, kao i kameru uređaja, to je i očekivano. Niže je navedeno top 10 aplikacija društvenih mreža koje predstavljaju pošast za bateriju uređaja.

1. Facebook (82 %)

2. Instagram (79 %)

3. Bumble (77 %)

4. Snapchat (77 %)

5. Tinder (77 %)

6. Grindr (72 %)

7. Likke (72 %)

8. Twitter (69 %)

9. Houseparty (62 %)

10. TikTok (62 %)

Aplikacije koje troše najviše memorije

Ipak, baterija nije jedini dragocjeni resurs koji aplikacije iscrpljuju, prenosi Zimo. I memorija je resurs koji se redovito koristi do maksimuma. Ovih 10 aplikacija prema studiji pClouda najveći su potrošači memorije smartphonea:

1. United Airlines

2. Lyft

3. Uber

4. Fitbit

5. Facebook

6. Uber Eats

7. PayPal

8. Microsoft Teams

9. YouTube

10. Airbnb

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza