SAD: Rekordan broj robota u kompanijama

15.11.2021. 13:42 / Izvor: CNN
roboti

Zbog pandemije, mnogi radnici ostali su bez posla, a robotizacija će "ugasiti" dodatnih 85 miliona radnih mjesta.

Američke kompanije "zapošljavaju" rekordan broj robota, pa je od 1. januara do 30. septembra ove godine u posao uključeno 29.000 mašina.

U brojnim industrijama potražnja za zaposlenima veća je od ponude, pa su se mnoge kompanije okrenule automatizaciji poslovanja.

"Kontinuirana velika potražnja za proizvodima i nedostatak radne snage, kao i promjene na tržištu uzrokovane pandemijom, utiču na povećanje potražnje za robotima", prenose američki mediji.

Tokom devet mjeseci ove godine kompanije u SAD "zaposlile" su veliki broj robota, a riječ je o povećanju od 37 posto u odnosu na isti period lani, što je više i u odnosu na do sada rekordnu 2017. godinu.

"Kompanije ne mogu da pronađu dovoljan broj radnika, pa se zato utrkuju u automatizaciji", objašnjava Jeff Burnstein, predsjednik Udruženja za naprednu automatizaciju.

Osim nedostatka radne snage, roboti i automati u brojnim industrijama pokazali su se isplativijim od ljudske radne snage.

To se najbolje može vidjeti u automobilskoj industriji, u čijim su pogonima i fabrikama roboti najviše zastupljeni, i to godinama.

Ipak, 2020. prodaja robota u drugim industrijama prvi put je premašila njihovu prodaju u automobilskoj industriji, a taj se trend nastavlja i ove godine.

Pri tome, nije došlo do pada narudžbi robota u auto-industriji, naprotiv, i tu je zabilježen rast od 20 posto, već je potražnja za robotima u drugim industrijama rasla mnogo većom stopom, koja je premašila 50 posto.

Ove brojke jasno pokazuju šta se može očekivati u budućnosti, u kojoj će potražnja za robotima i automatizacijom rasti u brojnim sektorima i industrijama, čime će se ubrzati proizvodni procesi, ali i, bar djelimično, riješiti nedostatak radne snage.

Kako navodi CNN, povećanoj potražnji za robotima doprinijela je i pandemija budući da brojne kompanije više ne mogu vratiti radnike koje su izgubile zbog problema sa virusom, pa su se okrenule "robotskoj alternativi".

Zbog pandemije, mnogi radnici ostali su bez posla, a robotizacija će "ugasiti" dodatnih 85 miliona radnih mjesta. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza