Kad tehnologija zakaže: Najveći propusti u 2021.

30.12.2021. 12:33 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
TEHNOLOGIJA

Tehnolgija se toliko uvukla u svaku poru modernog života da je život bez nje postao nezamisliv, a često nismo ni svjesni koliko je koristimo i ovisimo o njoj.

Tehnologija se toliko uvukla u svaku poru modernog života da je život bez nje postao nezamisliv, a često nismo ni svjesni koliko je koristimo i ovisimo o njoj.

Ta ovisnost je posebno postala izražena tokom pandemije, kada nam je jedini način da budemo povezani sa svojim najbližim često bio putem interneta, poslovi su se uveliko prebacili iz kancelarija u dnevne i radne sobe kućanstava, a socijalne distance su dovele do približavanja na društvenim mrežama.

Svakodnevni napreci u raznim područjima doveli su do toga da uzimamo zdravo za gotovo da je tehnologija stalno tu negdje u pozadini, nečujni partner kojeg i ne primjećujemo dok ne nestane ili dok ne zakaže.

Tokom 2021. godine dešavalo se da je napredna tehnologija imala određenih problema, ali i pokaže sve svoje ranjivosti ili, jednostavno, u potpunosti prestane raditi.

Donosimo pregled nekih od najznačajnijih primjera ranjivosti i propusta modernih tehnologija u godini iza nas.

"Curenje" podataka Facebooka i LinkedIna

U aprilu su na internetu osvanuli lični podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka, što je ukazalo na poteškoće ove kompanije da čuva osjetljive informacije.

"Procurjele" informacije su uključivale telefonski broj, identifikaciju na Facebooku, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-maila, privatni status i biografiju.

Osjetljivi lični podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka "procurili" su na hakerski forum, što je predstavljalo potencijalni rizik za milione trgovaca kripto valutama i ljude koji mogu biti ranjivi na razne online napade.

Tada je navedeno da je "curenje" podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. godine, a u januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli koristiti informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

U aprilu je i LinkedIn, društvena mreža za profesionalce koja okuplja biznis zajednicu, potvrdio da su javno dostupni podaci izvučeni s gotovo 500 miliona korisničkih naloga ove mreže ponuđeni na prodaju na hakerskoj web stranici. LinkedIn je tada rekao da je baza podataka koja se prodavala "zapravo skup podataka s brojnih web stranica i kompanija". Kompanija je također rekla da se "ne radi o povredi podataka na LinkedInu".

Loš dan za Facebook

Ponedjeljak, 4. oktobar, bio je loš dan za kompaniju koja će uskoro biti preimenovana u Meta.

Noć prije je naučnica za analizu podataka Frances Haugen u gostovanju na CBS-u otkrila da je zviždačica u Facebooku, a ranije je kao anonimni izvor kazala da je Facebook znao kako se njegove društvene mreže koriste za širenje dezinformacija, govora mržnje i nasilja.

Zatim su tog ponedjeljka Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger, dvije društvene mreže i dvije aplikacije za dopisivanje, pale čime su bili zahvaćeni deseci miliona korisnika u svijetu.

Taj pad trajao je šest sati što je, uz otkriće Haugen, dovelo do velikog pada vrijednosti dionica Facebooka.

Ovo su samo neki od značajnijih slučajeva zakazivanja moderne tehnologije, koji ukazuju na potencijalne probleme ako postanemo previše ovisni o njoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza