Državne granice u budućnosti će čuvati i roboti

28.02.2022. 13:41 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
roboti

Robotska vozila se dugo vremena koriste i na bojnim poljima, unutar oružanih sukoba širom svijeta, a sljedeći logičan korak su i – roboti na državnim granicama.

Roboti su odavno prisutni u svim proizvodnim procesima, a nekoliko godina unazad robotizovana vozila prevoze ljude i razne vrste roba. Robotska vozila se dugo vremena koriste i na bojnim poljima, unutar oružanih sukoba širom svijeta, a sljedeći logičan korak su i – roboti na državnim granicama.

Američka agencija za domovinsku bezbjednost (Department of Homeland Security, DHS) već uveliko testira više vrsta autonomnih robota na granici Meksika i SAD-a, na raznim vrstama terena. Projekat se naziva "Autonomni čuvari granice" (AGSV) i planira se da do 2025. godine oko hiljadu ovakvih robota prvo služi kao pomoć agentima i vojnicima, a da nakon toga ovi roboti rade samostalno, zahvaljujući softveru baziranom na vještačkoj inteligenciji.


Pas-robot i digitalne mazge

Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) već više od decenije razvija više vrsta robota koji oponašaju kretanje životinja. Ovi roboti su namjenjeni za bojno polje, kao pomoć ljudskim jedinicama, ali i za samostalne aktivnosti i kretanje, koristeći ugrađene računare i softver.

Iako većina (zapravo, svi) ovih robota djeluje kao da su dio nekog holivudskog seta za snimanje naučno-fantastičnog filma, u stvarnosti DARPA ima već nekoliko generacija ovih "robotskih životinja". Najpoznatiji od njih je svakako LS-3, "robot mazga". LS-3 i izgleda kao mazga od metala i elektronskih komponenti, ali bez glave. Ovaj robot može da nosi oko 200 kilograma razne vojne opreme, oružja i municije. Sa najnovijim "UGC" unapređenjima, LS-3 može da se samostalno kreće po raznim vrstama terena, u radijusu od 20-ak kilometara.

Svakako najimpresivniji robot ove Agencije je Atlas, humanoidni robot, koji ima veliku autonomiju pokreta. Ovaj robot može da se kreće uz stepenice, otvara vrata, rukuje raznim vrstama oružja… Cilj ovakvih programa je stvaranje robota-vojnika koji bi u bliskoj budućnosti mogli da samostalno upravljaju vatrom i vozilima u ratnim konfliktima.

Roboti su odavno tu

IT stručnjak Milan Stamenković podseća da su roboti već uveliko deo naših života, kao i privrede.

"U domaćim fabrikama imamo robote još od sredine osamdesetih. Zapravo, SFRJ je imala čak tri fabrike industrijskih robota za zavarivanje i montažu delova. Prva vještačka robotska šaka na svijetu stvorena je u Jugoslaviji, još 1963. godine. Sredinom sedamdesetih je razvijen i robotski egzoskelet u Beogradu, koji je omogućavao kretanje nepokretnim pacijentima, a stručnjaci iz SAD-a su u to vreme bilo oduševljeni ovim izumom", navodi Stamenković.

Ukazuje i kako se danas, za nekoliko stotina eura, može kupiti dron, koji je zapravo letelica-robot. Svaki dron, dodaje, ima mogućnosti samostalnog leta, prikupljanja geo-podataka, snimanja fotografija i videa, te samostalnog povratka na početnu tačku.

"Takođe, sa interneta možete preuzeti fajlove za djelove koji se realizuju u 3D-štampačima, koji takođe više nisu rijetkost, te sastaviti razne vrste edukativnih robota. Dobro je i što pojedini strani investitori u Srbiji, kao i širom regiona, donose na naše tržište i najnovije proizvodne robote četvrte generacije, koji su potpuno nezavisni u toku procesa proizvodnje, te naši mladi inženjeri i stručnjaci mogu sticati neophodna znanja i hvatati korak sa svijetom", objašnjava Stamenković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza