Saznajte ko je najpoznatija osoba iz vašeg mjesta

02.08.2022. 09:38 / Izvor: Akta.ba
karta

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu.

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu.

Interaktivna karta se temelji na studiji objavljenoj ove godine  – naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije – kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Peta kategorija “sve” otkriva tko je generalno najznačajnija osoba na nekom području.

Sean Connery je tako najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

Najistaknutije osobe, prema ovoj karti, u Bosni i Hercegovini su Gavrilo Princip, Ivo Andrić, Alija Izetbegović, Vahid Halilhodžić, Emir Kusturica i Ante Pavelić.

U Hrvatskoj su to Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Mario Mandžukić, Rade Šerbedžija, Luka Modrić i Goran Višnjić.

Najistaknutija osoba u Srbiji je Novak Đoković. Slijede ga Slobodan Milošević, Monika Seleš, Nemanja Vidić, Bata Živojinović i drugi.

Ako želite saznati tko je najistaknutiji u vašem rodnom mjestu, to možete provjeriti OVDJE.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza