Mrežni sigurnosni inženjer: Ključ za uvezivanje bez greške

01.10.2022. 11:08 / Izvor: Akta.ba
mreža

U ovoj "pošti", ključnu ulogu igra mrežni sigurnosni inženjer, odnosno čovjek koji je zadužen za dizajn, implementaciju, održavanje i podešavanje mreža.

Sve treba dobro i precizno dizajnirati, konfigurisati i podesiti, kako bi mrežni "saobraćaj" funkcionisao bez prekida i bez grešaka.

Preciznije rečeno, poštujući protokole i tehnologije, treba obezbijediti kvalitetan i siguran prenos podataka od tačke A do tačke B, pa se, baš zbog toga, u objašnjenju mrežnih komunikacija često koristi i primjer pošte.

U ovoj "pošti", ključnu ulogu igra mrežni sigurnosni inženjer, odnosno čovjek koji je zadužen za dizajn, implementaciju, održavanje i podešavanje mreža.

On treba da obezbijedi maksimalne performanse kako bi sve funkcionisalo kao sat.

Uvezivanje računarskih mreža, odnosno komunikacija između računara, kako interno, tako i eksterno, u globalnoj komunikaciji sa partnerima i saradnicima, odgovoran je i zahtjevan posao, ali i pozicija koja nudi mnoštvo izazova i svakodnevno učenje i usavršavanje.

Tako svoju poziciju network security inženjera vidi Milan Jovanović, dugogodišnji stručnjak kompanije Prointer ITSS, članice Infinity International Group.

Uz sebe, kako kaže, ima sjajan tim koji zahvaljujući znanju i iskustvu tačno zna šta radi i koji je uspio da sve maksimalno optimizuje. 

"Mi se bavimo enterprajz, korporativnim mrežama kojima umrežavamo firme i kompanije i samim tim je naša odgovornost velika. Ako sve dobro ne podesimo i ne konfigurišemo ili nismo sigurni kako protokoli rade, mogu se desiti ozbiljne greške u mrežnoj komunikaciji, tačnije, da taj „saobraćaj“ ne ide kako treba i da korisnici imaju problema", objašnjava Milan.   

Napominje da mnogo toga zavisi i od klijenata – ima "kritičnih", ali i onih kod kojih eventualne greške i zastoji ostavljaju manje posljedice.

Ali i to je jedan od segmenata koji ovaj posao čini zanimljivim i punim izazova.    

"Što je vendor veći, veći je i budžet, pa su i zahtjevi za konfiguraciju složeniji i zahtjevniji. Samim tim, traže se veća znanja i iskustvo, a sve to sam imao priliku da steknem u Prointeru. Ovdje se i dalje razvijam i dok god imam tu mogućnost, zadovoljan sam", kaže Milan koji i danas vjeruje da u svaki posao treba uložiti energiju i požrtvovanje.

Udubite se da posao odradite na najbolji mogući način i poslije toga imate ne samo poslovnu, već i emotivnu satisfakciju, dodaje ovaj mrežni "veteran".

Kao diplomiranog inženjera elektrotehnike koji je sebe oduvijek i vidio u svijetu informacionih tehnologija, upravo su mreže bile ono što ga je najviše zanimalo, iako je, kako kaže, imao mogućnosti da se bavi i sistemskim dijelom posla.  

"Odlučio sam se za mreže jer sam se time i ranije bavio i imao nekog iskustva, ali  ne samo zbog toga. Ovo je, što se mene tiče, izazovniji i zahtjevniji posao koji podrazumijeva mnogo toga - dizajn arhitekture sistema, instalaciju i implementaciju tehnoloških rješenja, razvoj svih faza sistema, testiranje i puštanje u rad, održavanje, ali i dalju nadogradnju", ističe Milan.

Sva ta "nadogradnja", i poslovna i lična, veliki je imetak i razlog zbog kojeg jaka, domaća kompanija može i treba da bude izazov i za neke buduće kadrove.

"Prošao sam sve faze, od samih početaka i zato ponekad kažem da mladi kadrovi sada praktično mogu da dođu "na gotovo". Njima se pruža mogućnost da rade u razvijenom sistemu, sa iskusnim kolegama-mentorima, a za sve to je trebalo vremena, strpljenja i volje", zaključuje Milan i napominje da je jako važno što svakog dana u svom okruženju vidi veliki napredak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza