Bh. inovatori na međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu nagrađeni zlatnom medaljom

17.10.2022. 09:39 / Izvor: Akta.ba
inovatori

"Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru" nagrađena je zlatnom medaljom na u petak završenoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu.

"Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru“ nagrađena je zlatnom medaljom na u petak završenoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu.

Da je živ, poznati i širom svijeta nagrađivani bihaćki inovator i predani pedagog inovatorstva Hajrudin Ferizović vjerovatno bi ovu vijest doživio kao najradosniju, kao jedan od najvećih vlastitih uspjeha: autori inovacije su njegovih troje unučadi.

Autorice Samija i Selmija su magistrice nauka, dok su njih sve troje, uključujući i Haruna, diplomirani inženjeri.

"Vrijedno je podsjetiti, radi afirmacije roditeljskog odgoja i obrazovanja, da su njih troje djeca Hajrudinove kćerke i sina, oboje također autori nagrađivanih inovacija i vlasnici diploma VSS. Valja istaći i činjenicu da su njih troje napravili i modelom dokazali vrijednost svoje zamisli, a sve to prikazali dobro urađenim videosnimkom, na bosanskom i engleskom jeziku", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Koliko je za članove žirija važno da postoji neki uvjerljivi, materijalni dokaz kvaliteta inovacije, vidi se i na primjeru drugog dobitnika zlatne medalje Zorana Dujakovića, iz Banjaluke.

On je svoj „Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija“ izradio kao da je „fabrički“. Donio ga u Zagreb, odgovorio uvjerljivo na sva pitanja četvorice članova žirija stručnih za mašinske konstrukcije... Zoran je međunarodnim diplomama ovlašćeni stručnjkak za podvodni i podzemni svijet – M3 ronilački i UIS speleološki trener - navodi se u saopćenju.

Dobitnik srebrene medalje Cazinjanin Husnija Kapić, bio je krajnje uvjerljiv sa svojom „CNC mašina za rezanje poroznih materijala“ – on je nju dovezao i sva tri  radna dana izložbe objašnjavao članovima žirija i potencijalnim poslovnim partnerima. Bilo je i narudžbi mašina, a njih 10-ak već su u primjeni širom Hrvatske.

Bronzane medalje dobili su dr. sc. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za „Fleksiblni termo-akumulacioni konventivni emiter“; Armin Hujić iz Sarajeva, za „Samopodešavajući rezervoar za održavanje željene temperature tople vode“ i dr. Emsad Halilović iz Kladnja, specijalizant amdominalne medicine, za „Evakuator crijevnog sadržaja“.

Inovacije članova Asocijacije inovatora BiH detaljno je razgledao prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske - navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza