Profesor iz Čitluka razvio aplikaciju 'Mogu li van?' kako bi smanjio ometanje nastave

29.01.2023. 10:52 / Izvor: Fena
inovacije

Nastavnik matematike u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića u Čitluku, Ivo Pejdo izradio je aplikaciju pomoću koje njegovi učenici izlaze van bez pitanja čime manje ometaju nastavu.

Nastavnik matematike u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića u Čitluku, Ivo Pejdo izradio je aplikaciju pomoću koje njegovi učenici izlaze van bez pitanja čime manje ometaju nastavu.

Naime, nastavnik je primijetio kako njegovi učenici tijekom izvođenja nastave previše traže dopuštenja za van, i to najčešće bez razloga pa je odlučio izraditi aplikaciju kojom će omogućiti da izlaze iz učionice tijekom sata bez pitanja i ometanja nastave.

"U prvom polugodištu primijetio sam da neki učenici učestalo pitaju van i pri tome se dugo zadržavaju. Krajem polugodišta rekao sam im da će u drugom polugodištu moći izlaziti vani bez pitanja, ali da ćemo to nekako već evidentirati. Na zimskom odmoru izradio sam aplikaciju za koju su se, na moje iznenađenje, mnogi zainteresirali", kazao je u razgovoru za Fenu nastavnik Pejdo.

Istaknuo je kako je rano govoriti o tome jesu li se izlasci smanjili, ali je već primijetio da neki učenici zbog kojih je aplikacija i nastala, više ne izlaze bez potrebe.

"Shema je da učenik izlazi vani bez pitanja. Potrebno je samo da pri izlasku iz učionice na laptopu pritisne svoj broj u imeniku, a zatim taj broj pocrveni da bi u povratku opet dobio zelenu boju. Datum, vrijeme odlaska, dolaska i odsustva automatski se bilježi u word datoteku koja se opet automatski otvori pri prvom odlasku vani, a kasnije se nadopunjuje. Dobiveni podaci su dostupni samo razredniku, a po potrebi i roditelju", pojasnio je nastavnik.

Po njegovim riječima, ometanje nastave je jedan veliki problem u cijelom sustavu obrazovanja i potrebno je napraviti puno toga kako bi se ometanje smanjilo na najmanju moguću mjeru.

"Moj prijedlog za početak bi bio da se, gdje god je to moguće, formiraju razredi od najboljih učenika, bar u osmom i devetom razredu. Na taj bi se način mnoge stvari promijenile na bolje. Učenici su inače preopterećeni i često ne mogu dolaziti na dodatnu nastavu matematike zbog ostalih obaveza. Da su svi u istom razredu, onda dodatna ne bi niti trebala", naglasio je Pejdo.

Dodao je kako mu se za aplikaciju javlja puno nastavnika, a i ravnatelja škola koji su zainteresirani za nju i smatraju da je ideja odlična.

Čitlučkom nastavniku ovo nije prva aplikacija koju je napravio. Naime, još je ranije počeo izrađivati aplikacije koje pomažu u učenju, poput igrice pronalazaka razlomaka na brojevnom pravcu, a koju njegovi učenici često koriste.

"Kreirao sam puno dobrih stvari, ali eto kod nas se ljudi zakače za 'Mogu li van?' umjesto da pričaju o aplikacijama koje pridonose 'mogu li ostati na nastavi'? Takvih je puno aplikacija koje sam izradio a najbolja mi se čini ova zadnja u kojoj sam cijelo gradivo osnovne škole, i redovnu nastavu i pripreme za natjecanje, uradio na jedan jako dobar način. Sve se događa uz prigodne animacije. Za izradu je bilo potrebno oko 5 000 sati, a za pregled su obvezne 4 godine. Nadam se da će to netko već prepoznati i otkupiti, a zatim podijeliti učenicima i nastavnicima koji to željno očekuju već nekoliko godina. Izradio sam još aplikaciju za kviz kao i aplikacije za učenje razlomaka na pravcu, množenja decimalnih brojeva, djeljivosti i druge", istaknuo je Pejdo. 

Kada je riječi o instrukcijama iz matematike na koje današnji učenici sve više idu, nastavnik iz Čitluka smatra da učenici koji idu na instrukcije to uglavnom rade zbog svoje nepažnje na časovima, no da se u nekim slučajevima može raditi i o drugim uzrocima.

"Postoje učenici koji sustavno ometaju nastavu i ja bih prvo na njih ukazao. Mora se pronaći način za to što uraditi s takvim učenicima. Nastavnik često na njih potroši puno vremena, puno energije, puno svega. Mišljenja sam da treba krenuti od najboljih učenika i njima sve osigurati pa će valjda i ovi drugi shvatiti što se događa. Uglavnom nije logično da netko nešto nauči na instrukcijama, a u da školi nije mogao. Nešto tu nije u redu", zaključio je nastavnik matematike iz Čitluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza