Otkriveni stari mailovi: Android je "masivni uređaj za praćenje"

03.11.2023. 13:04 / Izvor: Zimo
Podaci

Američko ministarstvo pravosuđa Google je optužilo za monopol na tržištu pretraživanja jer su s proizvođačima uređaja potpisivali ekskluzivne ugovore.

Američko ministarstvo pravosuđa Google je optužilo za monopol na tržištu pretraživanja jer su s proizvođačima uređaja potpisivali ekskluzivne ugovore kako bi njihova tražilica bila defaultna na telefonima i tabletima. Tijekom sudskog procesa protiv Google prikazani su brojni dokazi protiv kompanije, uključujući i stare mailove njihova velikog konkurenta.

Ove sedmice ministarstvo je objavilo neke nove potencijalne dokaze u slučaju koji se vodi protiv Googlea, a zanimljivo je kako je riječ o prezentaciji koju je u emailu poslao Appleov Eddy Cue izvršnom direktoru kompanije Timu Cooku još prije deset godina.

Među brojnim slideovima u prezentaciji posebno se ističe jedan u kojem stoji: Android je masivni uređaj za praćenje. S obzirom na to da je dio teksta koji je objavljen izbrisan, jer nisu sve informacije za javnost, nije tačno poznato u kojem je kontekstu napisana ta izjava, no jasno je na šta je ekipa iz Applea mislila.

U Appleovoj internoj prezentaciji u kojoj stoji kako će kompanija u buduće veliki naglasak staviti na privatnost, spominju se njihovi konkurenti na tržištu – Google, Facebook, Amazon i Microsoft te način na koji oni koriste privatne podatke svojih korisnika. Unutar slideova prikazano je kako se način na koji se Apple odnosi prema privatnosti razlikuje od načina na koji spomenuti konkurenti odnose prema zaštiti privatnosti korisnika.

Prezentacija uključuje i tzv. vremensku crtu privatnosti koja uključuje neke događaje s početka stoljeća i u 2010.-ima s kojima je narušena privatnost korisnika poput Googleova automobila koji se spajao na privatne WiFi mreže, politiku Googlea da kombinira korisničke podatke kroz razne servise, Instagram je namjeravao koristiti fotografije korisnika u oglasima itd.

Naglašava se kako, za razliku od Googlea koji kombinira podatke kroz sve svoje servise, Apple ih kombinira samo u slučajevima kada se tako pruža bolje korisničko iskustvo. Npr. Googleova pretraga glasom vezana je uz korisnički račun, dok su podaci Appleove Siri vezani samo uz taj digitalni asistent.

Iako, naravno, i Androidi i iOS uređaji prate brojne podatke o korisnicima, na 9to5 Googleu podsjećaju kako je Apple tijekom godina zaista poduzeo brojne mjere kako bi zaštitio privatnost korisnika poput zabrane praćenja aktivnosti na iPhoneu u svrhu oglašavanja. Takva opcija i dalje nije dostupna na Androidima, iako su iz Googlea komentirali kako razmišljaju o njoj, prenosi ZIMO.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza