Platforma X počinje s prodajom zauzetih korisničkih imena: Cijene i do 50 hiljada dolara

06.11.2023. 12:59 / Izvor: Agencije
tehnologija

Broj dnevnih korisnika Twittera, odnosno platforme X iznosi nešto manje od 240 miliona.

Broj dnevnih korisnika Twittera, odnosno platforme X iznosi nešto manje od 240 miliona, dok je prema nekim podacima broj zauzetih korisničkih imena između 1,3 i 1,5 milijardi. Krajem prošle godine novi vlasnik te društvene mreže Elon Musk najavio je kako će kompanija krenuti s “oslobađanjem” brojnih zauzetih korisničkih imena jer ih koristi veliki broj trolova i botova.

Tijekom jedne konverzacije prošle godine na, kako se tada mreža još zvala, Twitteru, jedan mu je korisnik predložio da kompanija napravi online trgovinu putem koje bi se mogla prodavati korisnička imena. Predložio je da to bude slično kao na eBayu, u stilu aukcija, a osim što bi se tako uklonili brojni botovi, i sama bi kompanije zaradila nešto novaca.

Početkom ove godine u medijima se pojavila informacija kako Musk i ekipa iz Twittera zaista razmišljaju o prodaji korisničkih imena kako bi povećali svoje prihode, no nekih službenih informacija o tome nije bilo. Inženjeri u kompaniji tada su smatrali kako neku konkretnu vrijednost za korisnike većinom imaju određena korisnička imena poput onih poznatih osoba i brendova.

Iako službeno još ništa nije objavljeno, Musk je zaista počeo s prodajom korisničkih imena na ovoj društvenoj mreži, a neka se imena prodaju po ciframa od čak 50 hiljada dolara. Prodaja takvih korisničkih imena trenutno se vrši putem maila te ekipa iz Muskove kompanije potencijalnim kupcima šalje ponude profila koji bi im mogli biti zanimljivi, prenosi ZIMO.

U budućnosti prodaja bi trebala ići putem posebne stranice za čiji je razvoj zadužena grupa internih zaposlenika poznata kao @HandleTeam. Na toj stranici moći će se kupiti korisnička imena koja su zauzeta, ali se iz određenih razloga više ne koriste.

Prodajom nekorištenih imena s Twittera, odnosno platforme X Musk želi spojiti ugodno s korisnim – riješiti se imena koja su okupirali botovi i trolovi te usput nešto zaraditi. S obzirom na to da dio velikih oglašivača i dalje zaobilazi Muska i njegovu društvenu mrežu, kompanija mora pronaći druge načine za povećanje prihoda. Osim premium verzije za koju se naplaćuje mjesečna pretplata, Musk je najavio mogućnost naplate određene pretplate svim korisnicima, što je na nekim tržištima, ali samo za nove korisnike, počeo i provoditi u djelo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza