Čišćenje sustava

Google za nekoliko dana kreće s velikim brisanjem računa: Evo kako sačuvati svoj sadržaj

28.11.2023. 08:12 / Izvor: N1 Hrvatska
google

Kao što je najavljeno, od 1. prosinca Google će brisati neaktivne račune i sav njihov sadržaj, poput fotografija, e-pošte, kontakata i dokumenata s Diska.

Kao što je najavljeno, od 1. prosinca Google će brisati neaktivne račune i sav njihov sadržaj, poput fotografija, e-pošte, kontakata i dokumenata s Diska.

Čišćenje cijelog sustava ima za cilj zaštititi korisnike od sigurnosnih prijetnji, kao što su spam i phishing prijevare.

Zašto Google briše neaktivne račune?

Google briše neaktivne račune iz svog sustava jer kaže da postoji “veća vjerojatnost da će biti ugroženi”. Nenadzirani računi često se oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provjera i postoji deset puta veća vjerojatnost da neće imati postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti, prenosi Večernji.hr.

Kada je račun ugrožen, može se koristiti za bilo što, od krađe identiteta do neželjenog ili zlonamjernog sadržaja, poput spama, istaknula je tvrtka prošlog svibnja.

Kada će računi biti izbrisani?

Google će početi ukidati neaktivne račune 1. prosinca 2023., prema obavijesti tvrtke. Započet će eliminacijom računa koje su korisnici stvorili, a koje zatim više nikada nisu posjetili.

Koji se Google računi brišu?

Prema Googleovim novim pravilima, ako Google račun nije korišten najmanje dvije godine, račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea, može se izbrisati. Međutim, nova se pravila odnose samo na osobne Google račune, što znači da ne utječu na školske ili poslovne račune.

Osim toga, Google neće ukloniti račune koji su prenijeli YouTube videozapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti. Pogođeni korisnici primit će višestruke obavijesti da će im računi biti ukinuti prije nego što se to stvarno dogodi.

Kako osigurati svoj račun?

Kako biste bili sigurni da vaš Google račun ostaje aktivan, prijavite se na svoj račun i koristite jedan od alata tvrtke kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza