DIJELE POLITIČKI SADRŽAJ

Meta ugasila 4.800 lažnih Facebook naloga otvorenih u Kini

01.12.2023. 09:33 / Izvor: Agencije
kina

Kompanija Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram utvrdila je da je u Kini napravljeno više hiljada lažnih naloga.

Kompanija Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram utvrdila je da je u Kini napravljeno više hiljada lažnih naloga, koji izgledaju kao da pripadaju američkim državljanima i sa kojih se dijeli politički sadržaj, sa namjerom da se utiče na izbore u SAD koji će biti održani naredne godine.

Mreža sastavljena od najmanje 4.800 lažnih profila na Facebooku pokušala je prikupiti što veći broj pratilaca i „prijatelja“ i tako ostvariti značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identificirala i obrisala im naloge, prenosi AP.

Sa lažnih profila, koji su imali fotografije, imena i lokacije navodnih američkih korisnika Facebooka, nisu dijeljene dezinformacije, već izjave raznih političara i vijesti novinskih kuća, uglavnom objavljene na društvenoj mreži X.

Preuzimani su i dijeljeni izvještaji i sa liberalnim i sa konzervativnim sadržajem, ali ne sa ciljem da se podrže jedna ili druga strana, već da se naglase ideološke razlike i sa namjerom da se dublje polarizira američko društvo, objavila je Meta.

Nije dokazana veza s kineskom vladom

Agencija AP navodi da otkrivanje mreže lažnih naloga dokazuje da protivnici SAD-a koriste njene tehnološke kompanije kako bi doveli do razdora i nepovjerenja u društvu.

Kompanija Meta nije uspjela dokazati vezu mreže lažnih naloga s kineskom vladom, ali je utvrdila da su svi lažni nalozi otvoreni u Kini.

Ipak, sadržaji koje ti nalozi dijele na Facebooku podudaraju se sa kineskom propagandom i dezinformacijama kojima Peking preuveličava ideološke razlike u SAD-u. Kako bi nalozi djelovali uvjerljivije, oni povremeno dijele i sadržaje o modi ili kućnim ljubimcima, tvrdi Meta.

Ranije ove godine, neki nalozi su naglo izmijenili svoja američka korisnička imena i profilne fotografije tako da izgledaju kao da njihovi vlasnici žive u Indiji. Sa njih je potom širen prokineski sadržaj o Tibetu i Indiji, što pokazuje kako se lažne mreže novih korisnika mogu brzo i lako fokusirati na nove mete, prenijela je Beta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza