Aparat za jastuk može eksplodirati

Toyota upozorava vlasnike starijih modela: Bez servisa, vazdušni jastuk može biti koban

30.01.2024. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Toyota

Više od 30 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Toyota kompanija apeluje na vlasnike vozila sa neispravnim vazdušnim jastucima da prestanu da voze i odmah krenu na popravku.

"Toyota Motor Corp. poziva vlasnike određenih starijih modela vozila da prestanu s vožnjom i hitno poprave jer bi naduvavanje vazdušnih jastuka moglo eksplodirati i potencijalno ubiti vozače", stoji u upozorenju.

Kompanija ponovo izdaje ovo upozorenje iz 2015. godine, pokušavajući doći do preostalih vlasnika, prenosi CBC news.

Ukupno oko milion vozila zahtijeva pregled zbog mogućeg kvara na senzorima.

Japanski proizvođač automobila je rekao da savjet "Ne vozi" pokriva neke modele Corolla 2003-04, Corolla Matrix 2003-04 i RAV4 2004-05 sa Takata vazdušnim jastucima.

Portparol Toyote u Kanadi Philippe Crowe rekao je da upozorenje na vazdušni jastuk nije novo, ali kompanija preduzima korak da upozori vozače koji još nisu odgovorili na opoziv Takate iz 2015. godine.

"Obavijest o "prestanku vožnje" šalje se vlasnicima vozila koji nisu, nakon mnogih pokušaja komunikacije, obavili postupak opoziva na svom vozilu", rekao je .

Crowe je rekao da kanadski povlačenje utiče na 7.300 vozila u Kanadi, a vlasnici pogođenih vozila mogu kontaktirati Toyotino zastupstvo kako bi se postupak povlačenja obavio besplatno.

Vlasnici koji vjeruju da bi njihovo vozilo moglo biti uključeno mogu provjeriti Toyotinu web stranicu.

Više od 30 smrtnih slučajeva širom svijeta i stotine povredau vozilima od 2009. godine povezani su s Takata naduvavanjem vazdušnih jastuka koji mogu eksplodirati, oslobađajući metalne gelere u automobilima i kamionima.

U 2015. godini, Takata Corp. pristala je da proglasi 33,8 miliona vazdušnih jastuka neispravnim u najvećem opozivu automobila u istoriji.

U to vrijeme, jedanaest proizvođača automobila, uključujući Hondu i Toyotu, povuklo je 36 miliona vozila širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza