Kontrola kompanije

Italija kaznila TikTok s 10 miliona eura jer nije adekvatno zaštitio maloljetnike

14.03.2024. 11:54 / Izvor: Fena
tik tok

Italijansko antimonopolsko tijelo (AGCM) kaznilo je aplikaciju za razmjenu videa na društvenim mrežama TikTok s 10 miliona eura.

Italijansko antimonopolsko tijelo (AGCM) kaznilo je aplikaciju za razmjenu videa na društvenim mrežama TikTok s 10 miliona eura jer nije na odgovarajući način zaštitio maloljetnike od potencijalno štetnog sadržaja, stoji u saopćenju objavljenom danas.

"Kontrola kompanije nad sadržajem koji se objavljuje na platformi je neadekvatna, posebno u odnosu na sadržaj koji može ugroziti sigurnost maloljetnika i ranjivih pojedinaca – navodi se u saopćenju", javlja talijanska novinska agencija ANSA.

Osim toga, "ovaj se sadržaj sistemski ponovo predlaže korisnicima nakon njihovog algoritamskog profiliranja, potičući sve veću upotrebu društvene mreže", dodaje se.

Kazna se odnosi na tri kompanije koje pripadaju grupi Bytedance u kineskom vlasništvu, vlasniku TikToka: irski TikTok Technology Limited, britanski TikTok Information Technologies UK Limited i talijanski TikTok Italy Srl.

Ova kazna dolazi nakon što je antimonopolsko tijelo u februaru naredilo TikToku da ukloni neke videozapise koji prikazuju mlade ljude kako izvode izazov s takozvanim 'francuskim ožiljkom' koji uključuje štipanje obraza kako bi se ostavila trajna modrica na jagodičnoj kosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza