Vještačka inteligencija u medicini

Uz pomoć AI kardiolozi u Nišu ugradili 7 mikro-pacemakera u jednom danu

04.04.2024. 10:23 / Izvor: Južne vesti
Niš

Foto: Kažu da su postavili rekord; foto: S. V

Kažu da su po broju urađenih zahvata prvi u svijetu.

Tim niških kardiologa, predvođen doktorom Tomicom Kostićem, na Klinici za kardiologiju ugradio je početkom sedmice 7 mikro-pacemakera, što je kažu, rekord u svijetu.

U tome im je pomogla vještačka inteligencija - naočare zahvaljujući kojim u svakom trenutku imaju sve podatke o pacijentima.

Kako objašnjavaju kardiolozi, to je posebna vrsta ugradnje pacemakera bez operativnog reza kod pacijenata sa rizikom od svih neželjenih pojava do koje može dovesti ugradnja klasičnih pacemakera.

Prošle godine uradili su 15 takvih intervencija, a ove godine u jednom danu 7.

Uz vještačku inteligenciju vide sve podatke; foto: S. V.

Doktor Kostić u izjavi od prije dva dana kaže da im je u tome pomogla vještačka inteligencija.

" Prvi put u Kliničkom centru upotrijebljena je Microsoft HoloLens tehnologija. Implementacija vještačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu, uz upotrebu ovih naočara, u toku same procedure, imamo sve podatke vezane za sve pacijente koje radimo i za konkretno tog pacijenta kojeg trenutno radimo, kao i za svu dijagnosiku koja je rađena prije toga. To se poklopilo sa današnjim danom i ta tehnologija nam je olakšala da brzo i efikasno uradimo 7 implantacija", objašnjava Tomica Kostić.

Prvi put upotrijebili naočare; foto: S. V.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić ističe da su nekada takve operacije trajale i po 5 sati, dok sada u zavisnosti od pacijenta, mogu da se urade i za 20 minuta.

On kaže da je Kardiologija "postavila rekord u svijetu" i da će nastaviti da radi na novim tehnikama i tehnologijama.

"Ne postoji nijedan centar na svijetu u kome je u jednom danu ugrađeno više ovakvih sistema. Najavljujem vrlo brzo sisteme za zatvaranje urođenih srčanih mana, gdje zaostaju neki otvori unutar srca. Kardilogija je zaista jedna od perjanica UKC-a. Današnji trenutak ostat će zabilježen zlatnim slovima u istoriji Kardiologije, u istoriji UKC Niš", ističe Prišić.

Iako niški Klinički centar pokriva cijeli jug, kako ističe šef odjeljenja za elektrostimulaciju srca i interventni kardiolog Klinike za kardiologiju Predrag Cvetković na toj Klinici nema liste čekanja.

Kažu da ni kod njih nema čekanja; foto: S. V.

"U prošloj godini je urađeno skoro 900 procedura, što nas svrstava da budemo na drugom mjestu po broju ugrađenih procedura u Srbiji. Po broju ugrađenih procedura po samo jednom ljekaru, zauzimamo prvo mjesto Srbiji. Od prvog januara do danas uradili smo tačno 231 proceduru", navodi Cvetković.

Takvi brojevi im, kako ističu kardiolozi, ne dozvoljavaju da postoji lista čekanja tako da sve operacije zakazuju i rade u roku od 30 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza