Putinov borbeni robot puca iz pištolja, vozi i pruža pomoć

21.01.2015. 12:33 / Izvor: 24sata

Robot je na prezentaciji pucao iz pištolja i s pet hitaca pogodio metu, pa napravio krug po poligonu upravljajući quadom, no Putin nije bio oduševljen onim što je vidio

Ruski znanstvenici predsjedniku Vladimiru Putinu predstavili su novog borbenog robota. On je tijekom prezentacije pucao iz pištolja i s pet hitaca pogodio metu, a zatim napravio krug po poligonu upravljajući quad vozilom.

U uvjetima gdje postoji infrastruktura, robot bi trebao efikasno funkcionirati što znači da se može kretati po različitim terenima, ali i pružati hitnu medicinsku pomoć.

Osim robota, Putinu su prikazani i uzorci suvremene vojne opreme čija je svrha povećati efikasnost i sigurnost ljudstva na bojnom polju, javlja Sputnik News.

I Amerikanci "svog konja imaju"

U isto vrijeme, ali na drugom kraju svijeta američki Boston Dynamics predstavio jenovu verziju svoga robota ATLAS. U odnosu na prethodnika viđenog prije nešto više od pola godine, novi ATLAS je redizajniran kako bi bio jači, brži, tiši i manje okovan kabelima zahvaljujući novim baterijskim spremnicima.

Novi ATLAS od svoga je prethodnika naslijedio samo donji dio nogu i stopala. To je dokaz da se u relativno kratkom vremenu mogu postići veliki rezultati uunaprijeđenju humanoida. Razvoj ovoga koncepta neće stati i u budućnosti ćemo zasigurno vidjeti i njegove nove mogućnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza