Tinejdžer hakirao e-mail direktora CIA-e

20.10.2015. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Tinejdžer hakirao e-mail direktora CIA-e

Hillary Clinton nedavno se našla u središtu skandala nakon što je otkriveno kako je u poslovnoj komunikaciji koristila privatni e-mail kojeg je puno lakše hakirati tako da su se cyber kriminalci jednostavno mogli dokopati važnih i tajnih podataka američke politike.

Hillary Clinton nedavno se našla u središtu skandala nakon što je otkriveno kako je u poslovnoj komunikaciji koristila privatni e-mail kojeg je puno lakše hakirati tako da su se cyber kriminalci jednostavno mogli dokopati važnih i tajnih podataka američke politike. No, ona nije jedna osoba na važnoj poziciji koja je u svakodnevnom radu i dopisivanju vezanom u posao koristila privatni mail – prema informacijama koje su prenijeli brojni američki mediji isto je radio i direktor CIA-e John Brennan.

Umjesto samo putem službenog i zaštićenog maila, on je za dopisivanje vezano uz posao također nekada koristio svoj privatni mail račun na AOL-u, što je, čini se, iskoristio jedan tinejdžer koji se 'ne slaže s američkom vanjskom politikom' za svojih pet minuta slave te mu je hakirao račun i dokopao se osjetljivih informacija. Posebno je zanimljiv način na koji je tinejdžer pristupio mailu direktora CIA-e – koristio se socijalnim inženjeringom te je kontaktirao zaposlenike Verizona i predstavio se kao Brennan (dao im je njegove osobne podatke), a oni su mu poslali resetiranu lozinku za mail.

Tinejdžer je navodno ukrao dokumente koji su se nalazili kao privitci u oko 40 mailova kojima je pristupio 12. listopada, više od šest mjeseci nakon što su se u javnosti pojavile informacije o skandalu s Hillary i korištenjem privatnog maila, a među dokumentima nalazile su se informacije o brojevima socijalnog osiguranja, osobne informacije o nekim od najboljih američkih obavještajaca te podaci o okrutnim tehnikama ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

Jedan od velikih problema kod 'starije generacije' jest što se uopće ne razumiju u cyber sigurnost što može biti iznimno problematično, komentirao je za NY Post neimenovani izvor koji je cijelu situaciju opisao ludom i kaotičnom.

FBI i federalne agencije trenutno ispituju navode ovog tinejdžera koji se na Twitteru i medijima pohvalio svojim pothvatom, a ako se njegove informacije pokažu istinitima, ne piše mu se dobro jer navedeni 'izvor upoznat sa situacijom' vjeruje kako bi mogao poslužiti kao primjer ostalim hakerima koje privlači hakiranje mailova visokih vladinih dužnosnika, obavještajaca i političara. 

Izvor: www.zimo.dnevnik.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza