Solarne ćelije stvaraju struju iz kiše

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Solarne ćelije stvaraju struju iz kiše

Kineski naučnici sa Univerziteta “Ocean University of China u Qingdau” i njihovi kolege sa Univerziteta Yunnan Normal iz Kunminga, smatraju da bi se sunčeve ploče trebalo da iskoriste i za prikupljanje energije od kišnih kapi.

19.04.2016. 11:58 / Izvor: Akta.ba

Kineski naučnici sa Univerziteta “Ocean University of China u Qingdau” i njihovi kolege sa Univerziteta Yunnan Normal iz Kunminga, smatraju da bi se sunčeve ploče trebalo da iskoriste i za prikupljanje energije od kišnih kapi. Zbog toga su izumili sunčeve ćelije na kojima se nalazi ultratanki sloj grafena debljine od samo jednog atoma.

Uloga grafena na sunčevim pločama je u tome da se kišne kapi lijepe za njega, stvarajući neku vrstu prirodnog kondenzatora, a razlika između elektrona u grafenu i iona vode stvara elektricitet, koji se prikuplja, konveruje i pohranjuje u isti baterijski sistem u koji pohranjujete i energiju dobijenu od sunčeve svjetlosti.

Ako vam ovo djeluje kao nešto jako revolucionarno i planirate da svoje sunčeve ćelije premažete grafenom, bitno je da se napomene da je jedini nedostatak sistema u tome što zasada može da iskoristi samo 6,5% energije koju prikuplja od kiše.

Zbog toga potrebno je da se vidi do koje mjere će kineski naučnici da unaprijede ovaj sistem, kako bi jednog dana mogao da omogući i da u kišne dane imate "solarnu struju" kao i u sunčanim.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza