Projekat američke vojske: Treniraju skakavce da nanjuše eksploziv

09.07.2016. 10:26 / Izvor: Nezavisne novine
Projekat američke vojske: Treniraju skakavce da nanjuše eksploziv

Posljednje tri godine američka vojska vršila je njeverovatan eksperiment treniranje skakavaca.

Posljednje tri godine američka vojska vršila je njeverovatan eksperiment: Treniranje skakavaca da nanjuše eksploziv. Naučnici kažu da ljude ovaj potez ne bi trebalo da čudi, jer su insekti nevjerovatno osjetljivi.

"Insekti imaju nevjerovatno razvijena čula, i mogu da nanjuše raznorazne hemikalije", rekao je biomedicinski inženjer Baranidharan Raman.

"Mogu da osjete novi miris u okolini za nekoliko milisekundi", tvrdi Raman dodajući da to isto čine i psi, delfini ali i slonovi i pacovi.

Do sada su psi bili najbolji uzbunjivači, ali naučnici smatraju da je insekte mnogo lakše kontrolisati. Zbog toga naučnici planiraju da treniraju skakavce da nanjuše eksploziv, tako što će ih operisati i u ugraditi im posebne senzore i odašiljače. Skakavci bi se oporavili svega dan nakon operacije i potom bi mogli da idu na teren kao da se ništa nije dogodilo.

Idealan skakavac će ići na mjesta gdje ljudskoj nozi nije lako da kroči, njuškaće da li ima eksploziva, a potom će specijalnim odašiljačima upozoriti nadležne. Inženjeri se nadaju da će prototip "super-skakavaca" napraviti do kraja godine, a da će ove moćne bube stupiti na dužnost već za dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza