Virtualno kod zubara: Doktore, bojim se, dajte mi VR naočale

17.06.2017. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Virtualno kod zubara: Doktore, bojim se, dajte mi VR naočale

Pacijenti koji posjećuju virtualnu plažu dok su kod zubara gotovo ne osjećaju bol, otkrili su britanski znanstvenici.

Pacijenti koji posjećuju virtualnu plažu dok su kod zubara gotovo ne osjećaju bol, otkrili su britanski znanstvenici, piše 24sata.hr.

U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour, tim istraživača Sveučilišta u Plymouthu, Exeteru i Birminghamu istražio je koliko ovakva iskustva mogu pomoći pacijentima tijekom rutinskih dentalnih operacija, a rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući.

Pacijenti koji su pristali na istraživanje šetali su po virtualnom gradu te po plaži, a iz tima znanstvenika kazali su kako su kod onih koji su šetali po plaži primijećene bitno snižene razine stresa te boli.

"Naše istraživanje pokazalo je kako ovakva upotreba tehnologije može pomoći pacijentima. Upotreba virtualne stvarnosti u medicini je u porastu, no potrebno je više uzoraka kako bismo imali precizniji dokaz te kako bi se u konačnici popravilo iskustvo pacijenta", kazao je voditelj tima Karin Tanja-Dijkstra.

Virtualna stvarnost u medicini još se uvijek testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. U timu se nadaju da će ovakve metode uvelike olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspjeh istraživanja mogao biti višestruk, piše Science Daily.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza