Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Roboti žohari mogli bi se koristiti u ratnim misijama

Naučnici Univerziteta Connecticut uspjeli su razviti sićušan neuro-kontroler koji bi se ugrađivao na žohare kako bi se njima lakše upravljalo.

11.09.2018. 12:39 / Izvor: Akta.ba

Kad neko spomene žohare, većina ljiudi pomisli na insekte kojih se vrlo teško riješiti ako se jednom pojave u objektu.

Naučnici Univerziteta Connecticut uspjeli su razviti sićušan neuro-kontroler koji bi se ugrađivao na žohare kako bi se njima lakše upravljalo.

Takvi žohari kiborzi mogli bi se potom koristiti u ratnim misijama, ali i za potragu i spašavanje ljudi u srušenim zgradama. Novi neuro kontroler sliči na sićušan ruksak koji se pričvrsti na leđa insekta (u ovom slučaju žohara) i poveže s antenama na insektovoj glavi.

Slanjem blagog električnog impulsa, naučnici mogu usmjeriti insekta u smjeru u kojem oni žele ići. Iako već postoje slični sistemi za manipulaciju insektima, ovaj sa Univerziteta Connecticut pokazao je obećavajuće rezultate zbog svog stepena preciznosti.

Profesor Abhishek Dutta, koji je razvio ovaj kontroler, istaknuo je kako bi ova tehnika mogla biti od velike koristi kako u obrambenoj, tako u industriji potrage i spašavanja, prenosi Zimo.hr.

''Vjerujemo da naši mikro kontroleri stvaraju sofisticiraniji i pouzdaniji sistem kontrole koji je korak bliže implementaciji takve tehnologije'', istaknuo je prof. Dutta.

Dutta ističe da njegov mikro kontroler ima dodatne senzore koji omogućavaju praćenje tačne  pozicije insekta, ali i temperature u okoliš što je posebno važno jer temperatura okoliša utiče na ponašanje insekata.

Svi podaci prenose se kontroloru putem sićušne Bluetooth antene, a signal je moguće uhvatiti i običnim pametnim telefonom. Kako bi testirali cijeli sistem, Dutta i njegov tim pričvrstili su kontroler na madagaskarskog žohara i pustili ga u svoj laboratorij.

Testovi su bili uspješni, ali su i pokazali kako s vremenom, insekti počnu ignorirati impulse. Dutta i njegov tim planiraju dodatno razviti sistem ne bi li ga učinili još učinkovitijim i prilagodili i drugim insektima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza