Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Kako je udomljeni pas Hektor bio inspiracija za mini ZOO na zeničkim Smetovima

17.12.2020. 14:01 / Izvor: Akta.ba

Kada je prije tri godine udomljen napušteni pas Hektor i postao čuvar vikendice na Smetovima, niko nije ni slutio da će upravo Hektor biti inspiracija za mini ZOO vrt na ovom zeničkom izletištu.

Amer Beganović, iz Zenice, počeo je jednu nesvakidašnju priču na Smetovima, koja sada već poprima ozbiljne odlike pravog ZOO vrta sa skoro 500 životinja.

U razgovoru za naš portal, ispričao nam je da je sve počelo od psa lutalice Hektora, par kokoški, a sada tu borave konji, paunovi, magarci, afričke kokoške, zečevi, psi, mace, patke, prepelice…

"Ideja je počela od jednog psa koji je čuvao moju vikendicu na farmi na Smetovima. Jedne zime sam odlučio boraviti s njim, da ne bi bio sam, ipak je to šuma, ima I divljih životinja, i tako dalje. Onda sam pomislio: “Dobro, kad sam već tu, što ne bih nabavio par kokošaka, za sebe?” Ni sam ne znam kako, ali počele su pristizati i ostale životinje, a meni je sa svakom novom životinjom srce bivalo sve punije", počeo je priču Beganović.

Beganović je inače nezaposlen, a radio je godinama kao sezonski radnik na primorju, u Hrvatskoj. Iskoristio je poznanstva I farma na Smetovima je dobila “pojačanje” – konji - Drina, Fenix, Charlie, Jadran i Pjegica.

Kaže da su njegovi sugrađani oduševljeni, a pogotovo djeca…

"Vikendom su posjete najčešće. Djeca su oduševljena. Imamo I školu jahanja te terapijsko jahanje. Imamo i fijaker...", kaže Beganović.

Na naše pitanje ko brine o tolikom broju životinja i kako se ovaj mini ZOO finansira, Beganović nam je rekao da zasad jedino on brine o njima, i njegov prijatelj.

Finansira sve iz svog džepa. Kaže da ga trenutno najviše brine nedostatak sijena i hrane za životinje.

"Ako mislite da li naplaćujemo ulaz – ne. Finansiram sve iz svog džepa, I od dobrovoljnih priloga posjetitelja. Moj dan počne u 4 sata ujutro I zavrašava u 23 sata. Pomaže mi prijatelj, ali zasad smo nas dvojica jedini koji su tu", rekao je Beganović.

Inače, Beganović je poznat po svojoj ljubavi prema životinjama, i nerijetko udomi sve životinje koje su vlasnici napustili.

Lijepo sarađujem s udruženjima za zaštitu životinja tako da  često udomim pse koji su napušteni, a ima dosta i životinja koje su bile kućni ljubimci pa su se djeca zasitila i onda dođu kod mene, ima tu i zečeva i patki itd”, kazao je Beganović.

B.K.

Podjela novogodišnjih paketića

Beganović je danas, uz podrušku radija ZENIT i kompanije Robot, organizovao podjelu paketića mališanima JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza