Predstavljen program 23. manifestacije 'Novogradski dani 2019'

Pauza / KULTURA I FILM

Predstavljen program 23. manifestacije "Novogradski dani 2019"

Manifestacija će početi izložbom panela iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke "Mevlud u kulturi bh. muslimana" u Galeriji Općine Novi Grad.

27.05.2019. 14:57 / Izvor: Akta.ba

Ovogodišnja 23. po redu manifestacija „Novogradski dani 2019.“ trajat će od 31. maja do 30. juna, kada će građani imati priliku uživati u mnoštvu raznovrsnih programskih sadržaja, namijenjenih svim generacijama, od najmlađih sugrađana do penzionera.

Manifestacija će početi izložbom panela iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke „Mevlud u kulturi bh. muslimana“ u Galeriji Općine Novi Grad, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Program Novogradskih dana.

Na više lokacija planirano je održavanja kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, koji će se odvijati u Centru „Safet Zajko“, Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića, platou ispred sportske dvorane Dobrinja, multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo i drugim lokacijama.

Najavljen je i koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti Armin Muzaferija u pratnji tesavvufskog ansambla, zatim članovi hora „Hamza“ i Aziz Alili, trećeg dana Bajrama, 6. maja, u 20 sati u Centru „Safet Zajko“

Koncert zabavne muzike sa Dženanom Lončarevićem održat će se, u petak 28. juna, u 21 sat ispred sportske dvorane Dobrinja. Dan poslije, planiran je koncert klasične muzike u izvedbi orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a pod dirigentskom palicom Emira Mejremića. Koncert će se održati u multimedijalnoj sali Općine, u 20 sati.

U Galeriji Općine Novi Grad bit će veliki broj izložbi, stalnih postavki, Gazi Husrev-begove biblioteke, Umjetničke galerije BiH, zatim izložba Indire Kučuk – Sorguč „Sarajke na platnima bh. slikara“, evolucijska prošlost od genetike do kulture.

Događaji poput internacionalnog festivala folklora koji će okupiti veliki broj učesnika iz Sarajeva, BiH i drugih zemalja zasigurno će izazvati pažnju posjetilaca, a i ove godine za penzionere će biti priređeno druženje u Centru „Safet Zajko“, kao i „Porodični dan“ za djecu i njihove roditelje. Omladinske i druge književne večeri održavat će se u Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića na Dobrinji.

U saradnji sa Pozorištem mladih, u multimedijalnoj sali,  17. juna, u 12 sati bit će održana dječija pozorišna predstava „Princeza na zrnu graška“ prilagođena gluhoj i nagluhoj i slijepoj i slabovidnoj djeci. Publika će imati priliku pogledati i pozorišnu predstavu SARTR-a “Savršen kroj“, 25. juna, u 19 sati u multimedijalnoj sali Općine.

Na sportskim terenima održat će se domaća i međunarodna takmičenja u sjedećoj odbojci, odbojci, fudbalu, rukometu, košarci u kolicima, tekvandou, karateu, boksu, atletici, šahu, plivanju, a neće izostati ni takmičenja u plesu i streljaštvu.

Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, 8. juna na Golom brdu

U mjesecu junu obilježit će se 30 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i perioda 1941-1945. godina. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč. Tajib Delalić, potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog datuma, najavio je da će, u subotu 8. juna, na brdu Žuč, na lokalitetu Golog brda, uz prigodan program i druženje sa borcima biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u odbrani Općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresora. Program će početi u 17 sati, gdje će biti upriličen koncert patriotskih pjesama nekadašnje vojne čete, historijski čas i ručak za oko 2.500 posjetilaca. Za građane koji budu željeli prisustvovati ovom događaju bit će obezbijeđen prevoz.

 Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije “Novogradski dani 2019” je slobodan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza