Omladinska književna večer u Centru za kulturu na Dobrinji

13.06.2019. 13:19 / Izvor: Akta.ba

U Centru za kulturnu – vila Hadžihalilovića na Dobrinji sinoć je održana omladinska večer u okviru tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2019".

U Centru za kulturnu – vila Hadžihalilovića na Dobrinji sinoć je održana omladinska večer u okviru tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2019“, na kojoj je promovisana knjiga „Neodoljivi mit - Sin dvosjeklog mača“, autora Abdurrahmana Zukića, sedamnaestogodišnjeg učenika Dobrinjske gimnazije. Promotori knjige bili su mr. Aida Hodžić, profesorica bosanskog jezika i književnosti i mr. sc. Semir Salihović, profesor islamske vjeronauke u Gimnaziji Dobrinja, a program je upotpunjen i čitanjem odabranih odlomaka iz knjige u interpretaciji Iman Karović, te stihova Envera Čolakovića „Đerzelezu Ale“ u izvedbi Emira Trpeza.

U ugodnoj atmosferi i uz prisustvo ljubitelja pisane riječi, Abdurrahmanovih profesora, školskih drugova i prijatelja, te drugih gostiju, predstavljena je knjiga mladog autora koji je svoj trogodišnji istraživački rad pretočio u jedinstveno i vrlo interesantno štivo namijenjeno široj čitalačkoj populaciji.

Ideja za nastanak knjige krenula je iz školske klupe, iz ljubavi prema historiji i svojoj domovini. Abdurrahman je na knjizi radio od devetog razreda osnovne škole, tačnije nakon što je njegova priča „Vremenska vrata“ prvonagrađena na „Preporodovom“ konkursu za literarni rad o temi „Bosansko kraljevstvo“ što ga je dodatno inspirisalo za nastavak istraživanja. Njegova dječačka interpretacija knjizi daje sinergiju historijske fikcije naučno - fantastičnih elemenata napisanih kao avanturistički dnevnik mladog historičara, oduševljenog bogatom historijom svoga naroda. U tom smislu, Abdurrahman je u svojoj knjizi pokušao prenijeti romantičarski duh iz djela Envera Čolakovića „Legenda o Ali-paši“ i historijski književni izraz Mehmedalije Maka Dizdara nastojeći pri tom da kreira cjelinu sa istraživačkim stilom i brzom radnjom koja ga je oduševljavala čitajući novije romane.

Ovaj talentirani mladi čovjek oduševio je sve prisutne svojim izlaganjem, načinom razmišljanja, historijskim izražajem i motivacijom za ovo jedinstveno književno djelo koje donosi nešto više od 20 priča o sedmičnom životu historičara Zulfikara Bakića.

U Zukićevom djelu izrazito je naglašena pjesnikova samosvijest iz kojeg učimo kako ljubav ima veliku moć. U njegovim pričama naglašena je potreba da se uspostavi duhovna i egzistencijalna komunikacija sa ljudima iz drevnih vremena. Očita je motiviranost o razjašnjavanju svoga, bosanskog, historijskog i antropoloških korijena, kao i paralelizam između historijske slike i novog filozofskog pogleda na sudbinu čovjeka i na vjernost nekih podataka o ljudskoj sudbini.

Promocija je propraćena aplaudiranjem publike, pozitivnim komentarima, ali i vrlo interesantnim pitanjima upućenim autoru, kao i preporukama za nastavak njegovog istraživačko - stvaralačkog puta.

Bilo je lijepo slušati kritička razmišljanja, sigurno i argumentovano izlaganje i odličnu promociju zrelog i ozbiljnog rada jedne mlade osobe. Ovo je ujedno bila i promocija same kulture, književnosti i umjetnosti, onoga što u pravom sistemu vrijednosti treba da stoji na prvom mjestu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza