Otvorena izložba "Apokaliptične vizije" mladih umjetnika sa područja Novog Grada

08.09.2020. 10:16 / Izvor: Akta.ba

Asocijacija kreativaca nalazi se na području općine Novi Grad, a osnovala je bh. modna dizajnerica Aida Korman 2010. godine.

Općina Novi Grad je u uslovima prilagođenim situaciji izazvanom pandemijom koronavirusa nastavila sa realizacijom projekata iz oblasti kulture, te je u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića otvorena izložba „Apokaliptične vizije“ mladih umjetnika iz Novog Grada.

"Asocijacija kreativaca“ nalazi se na području općine Novi Grad, a osnovala je bh. modna dizajnerica Aida Korman 2010. godine. 

Postavku izložbe čini 30 radova, predstavljenih kroz različite refleksije i vizije mladih umjetnika nastalih u vrijeme dvomjesečne izolacije, prouzrokovane pandemijom koronavirusa. 

"Na ideju smo došli kroz razgovor sa predstavnicima Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo, sa kojom sarađujemo od osnivanja "Asocijacije kreativaca". Željeli smo da napravimo izložbu radova naših članova, mladih umjetnika nastanjenih na području Novog Grada. Osam umjetnika predstavlja se sa 30 radova, a to su grafike, slike, crteži, fotografije, reljefi, skulpture i produkt dizajna", kazala je Korman.

Članovi „Asocijacije kreativaca“ su studenti likovih umjetnosti koji kroz fotografije, grafike, crteže, slike, sklupture i produkt dizajn stvaraju prepoznatljivu tematsku cjelinu izložbe „Apokaliptične vizije“. Umjetnički duh ispoljavaju kroz težnje, boli, ljubavne emocije, nadu i unutrašnju borbu.

"Preokupacija koja se ogleda kroz crno-bijele kontraste je nešto u čemu će se prepoznati svi oni koji posjete izložbu. Ali i nada kroz boju, žene, prirodu. Vjera da će čovječanstvo, ipak, i ovaj put pobijediti“, poručila je Korman. 

Posjetioci izložbu mogu pogledati radnim danima u periodu od 08:00 do 16:00 sati u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, do 10. septembra 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza