Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida

13.11.2020. 09:40 / Izvor: HINA
Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida

Lokalno iskopane bazaltne stijene čine metar i pol debele zidove kompleksa na vrhu brda.

Izraelski arheolozi otkrili su utvrđenu građevinu iz vremena kralja Davida na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom koja baca svjetlo na granice biblijskog izraelskog saveznika.

Utvrda stara 3000 godina otkrivena je u blizini jevrejskog naselja Hispin u okviru pripremnih radova za izgradnju novog naselja i vjeruje se da je pripadala saveznicima kralja Davida Geshurima.

Lokalno iskopane bazaltne stijene čine metar i pol debele zidove kompleksa na vrhu brda.

Barak Tzin, koji je vodio iskopavanje za Izraelsku agenciju za starine, procjenjuje da se prostire na više od tisuću četvornih metara površine. 

Arheolozi su pronašli veliki kamen s uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži glazbeni instrument, moguće bubanj.

"To nas povezuje s nalazima iz Željeznog doba", kaže Tzin napominjući da su slični predmeti pronađeni u Bethsaidi "lokalitetu povezanom s glavnim gradom Geshurskog kraljevstva" koje se prostire zapadno od Hispina na sjevernoj obali Galilejskog mora. 

Tzin kaže da nalazi pokazuju "obiteljske veze" Geshurskog kraljevstva i Davidova kraljevstva. 

Utvrda kod Hispina prva je takve vrste koja je otkrivena i predstavlja rijedak dio slagalice o golanskoj arheologiji, kaže Tzin.

"Taj je fenomen možda rašireniji nego što znamo. Istraživanje Golana još nije daleko odmaklo.. tek ga počinjemo otkrivati."

Buduća otkrića mogla bi pomoći otkrivanju jasnijih granica Geshurskog kraljevstva.

"Vjerujemo da se to kraljevstvo prostiralo do Sirije i da se otkrivena utvrda nalazi unutar toga prostora. Slika postaje donekle jasnija."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza