Editorijal Belme Tvico: Sjećanje na sarajevskog fotografa Almedina Handanovića

15.11.2020. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Editorijal Belme Tvico: Sjećanje na sarajevskog fotografa Almedina Handanovića
OTVORI GALERIJU

Emotivna saradnja Belme Tvico-Stambol i preminulog fotografa Almedina Handanovića ugledala je svjetlo dana. Radi se o "Scenama Sarajeva" koje predstavljaju prošlost prikazanu u kvadratima.

Emotivna saradnja Belme Tvico-Stambol i preminulog fotografa Almedina Handanovića ugledala je svjetlo dana. Radi se o "Scenama Sarajeva" koje predstavljaju prošlost prikazanu u kvadratima.

Radi se o editorijalu koji je nastao kao rezultat nikad ostvarene saradnje Belme Tvico-Stambol s prerano preminulim fotografom Almedinom Handanovićem, poznatijim pod svojim pseudonimom Gorštak na salašu.

"Fotografije koje je podijelio s nama poslužile su kao inspiracija, kao vječni podsjetnik na čovjeka koji je obogatio Sarajevo, grad koji je utkan u srž našeg brenda. Objavljen je prethodno u Al Sharkiah magazinu, kao neodvojivi dio editorijala u kojem su portretirane kreacije koje nostalgično slute Sarajevo sa Almedinovih fotografija", saopćeno je.


Scene Sarajeva

Scene Sarajeva predstavljaju prošlost koja je prikazana kvadratima. Djevojka stoji pored obale dok ljudske sjene prolaze niz strmu ulicu prekrivenom snijegom. Krovovi u gradu uspravno miruju  u zvjezdanoj noći dok Sarajevo ide na spavanje. Boje kao toplo crvena, raskošna okra, tamno zelena, blještavo bijela i modro plava te navode da se ispružiš kroz nebo. Osjeti se nostalgija u zraku dok napola očekuješ da čuješ staru pjesmu na radiju i osjetiš miris lokalne kuhinje.

Još interesantnijim čini spoznaja da  je Almedin Handanovic, noćni lovac na svjetlo čije fotografije pokazuju istinitu sarajevsku dušu, osoba koja stoji iza ovih fotografija glavnog grada Bosne i Hercegovine obavijenim nostalgijom.

"Došlo je pravo vrijeme da se otkrije njegov rad u kojem se nalaze prva fotografska istraživanja i arhivirani materijal. Veoma delikatno izabran Instagram portfolio njegovog rada je sada u posjedu njegove supruge Adne. Bitno se sjetiti koliko je njegova mašta uvijek bila u pokretu i koja služi kao primjer mnogim kreativnim vizionarima", ističe se.

Ne samo kao dokumentarni uređaj, već kao oblik umjetnosti nam njegove fotografije pokazuju da gledamo svijet kao novi i osjećajnu iluziju. Uspio je da pokaže istinu kroz svoje fotografije, ideja koja uzbuđuje svakog istinskog umjetnika.

Belma Tvico, sarajevska top modna dizajnerica se prisjeća i duboko poštuje ono što je fotograf vidio i postigao s svojom kamerom. Potpuno fascinirana njegovim radom, modna dizajnerica je prepoznala prelijepu oazu u njegovom radu koja samo čeka da se podijeli i istraži. Ovaj editorijal služi kao doprinos njegovom uticaju kojeg se uveliko sječamo.

Tvicin je lični poduhvat da se sačuva njegovo nasljedstvo. Znajući priču iza njegovog unikatnog života i rada samo doprinosi dirljivosti. Ljudi idu i ponekad se ne vrate. Njegove smislene i raskošne fotografije ostaju, on u njima i dalje živi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza