Premijera filma "Scream For Me Sarajevo" i na BBC-u: "Golemo je"

16.12.2020. 13:40 / Izvor: N1
Premijera filma 'Scream For Me Sarajevo' i na BBC-u: 'Golemo je'

Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata.

Dokumentarni film "Scream For Me Sarajevo" premijeru će imati na BBC-u i to 29. decembra u 21 sat, potvrdio je to producent ovoga uspješnog filma koji je odnio mnoštvo nagrada i direktor PrimeTime produkcije Adnan Ćuhara.

"Nekako je sve krenulo ludo od Sarajevo Film Festivala na kojem smo osvojili tri nagrade i najdraža nam je ona od publike, ali i hrpa festivala je nekako mimo svih naših očekivanja bila. Jesmo priželjkivali, ali film je našao svoj put i ide dalje", kazao nam je Ćuhara.

"Prošle godine u Berlinu, kada smo filmskim radnicima, među kojima su bili i sa BBC-a, prikazali film, oni su se zaljubili u njega i od tada je njihova želja bila da se prikaže Ja sam želio da to bude u decembru kada je godišnjica koncerta, ali su oni rekli da je bolji ovaj datum - 29. decembar - jer je većina Britanaca kući. Očekujemo veliku gledanost filma i svima nam je posebno drago zbog ovoga - nekako je golemo", dodao je za N1.

Ispričao nam je i da su ekipi ovog filma ljudi sa BBC-a nakon prikazivanja filma "Scream For Me Sarajevo" kazali kako nisu znali da je opsada Sarajeva toliko dugo trajala, kao i da je očito da umjetnost i muzika čine da među ljudima ostane normalan duh i da im je tek nakon odgledanog filma bilo jasno šta su prošli svi stanovnici grada Sarajeva.

"Osim nagrada koje smo dobili, izuzetna čast nam je da je na našu inicijativu Bruce Dickinson postao počasni građanin Sarajeva i da je ta vijest prenijeta u čitavom svijetu. Šefica PR-a Iron Maidena nam je kazala da je ta vijest bila prva o Iron Maidenu u arapskom svijetu", rekao nam je.

"Od samog starta između mene, Tarika (redatelja Hodžića) i Jasenka (scenariste Pašića) je dobra energija koja i sad traje, po drugim državama ide film i jako smo sretni zbog toga", kazao nam je.

Film "Scream for me, Sarajevo" prati dolazak frontmana slavnog benda Iron Maiden Brucea Dickinsona i benda u opkoljeno Sarajevo u decembru 1994. Održali su koncert u Bosanskom kulturnom centru u tajnosti.

Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata.

Bio je to tračak nade i poruka ljudima da neko na njih ipak nije zaboravio.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza