Izložba "Kujundžijski - zlatarski zanat" u Galeriji Novi Grad

19.12.2020. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Izložba 'Kujundžijski - zlatarski zanat' u Galeriji Novi Grad

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba JU Muzej Sarajeva pod nazivom "Kujundžijski - zlatarski zanat", a posjetioci je mogu pogledati do 30. decembra.

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba JU Muzej Sarajeva pod nazivom "Kujundžijski - zlatarski zanat", a posjetioci je mogu pogledati do 30. decembra.

Prve spoznaje o kujundžijsko - zlatarskom zanatu u Sarajevu datiraju iz prve polovine 16. stoljeća, koje se u historiografiji naziva "zlatno doba Sarajeva". Za ovaj zanat su karakteristični preciznost, vještina i kreativnost.

Na izložbi, koja je upriličena u povodu obilježavanja Dana Općine, predstavljeno je 16 panoa sa historijatom kujundžijsko - zlatarskog zanata, prikazani su alati i proizvodi, kao i vitrine u kojima se mogu vidjeti modeli nakita. Pored toga, predstavljeni su i katalozi koje su zlatari koristili, a koji datiraju iz 1897. godine, zlatarske knjižice i knjige dnevnih aktivnosti koje su zlatari vodili.

"Želimo skrenuti pažnju na važnost očuvanja i afirmaciju starih zanata koji su dio našeg kulturnog naslijeđa, a izumiru svakim danom. Na izložbi su prikazani razni predmeti, od toga šta vidite na pultu kad uđete u zlatarsku radnju do stvari iza pulta, u radionici. Također, prikazan je i historijat kroz porodice koje su se bavile ovim zanatom, gotovi proizvodi, ali i mašine za izradu nakita", kazao je Moamer Šehović, kustos izložbe.

Najčešći proizvodi ovog zanata su ukrasni predmeti i nakit kao što su: prstenje, burme, naušnice, šnale, broševi, ogrlice, narukvice, toke, pafte, belenzuci, halhale, igle za kosu, okovi za razne hamajlije, i predmeti za vjersku upotrebu. Ranije su korišteni prosti alati i rad se odvijao uglavnom ručno. Danas se koriste produkti savremene tehnologije, savremeni alati i mašine za obradu metala kroz sve faze i tehnike obrade.

Izložba se može pogledati radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati, a ulaz je slobodan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza