Aplikacija "ARTsee" za djecu s razvojim teškoćama dostupna na Google Play Store

11.02.2021. 14:09 / Izvor: Fena
Aplikacija 'ARTsee' za djecu s razvojim teškoćama dostupna na Google Play Store

Aplikacija "ARTsee" omogućila je djeci s razvojnim teškoćama da putem animacije, zvuka i kognitivno prilagođenog teksta pristupe vrijednim muzejskim eksponatima.

Aplikacija "ARTsee" omogućila je djeci s razvojnim teškoćama da putem animacije, zvuka i kognitivno prilagođenog teksta pristupe vrijednim muzejskim eksponatima, te o njima uče, ali isključivo u muzeju Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UGBiH).

S obzirom na činjenicu da je pandemija korona virusa spriječila okupljanja, te brigu o djeci koja pripadaju izuzetno osjetljivoj kategoriji stanovništva, aplikacija je prilagođena kućnoj varijanti i može se skinuti besplatno putem Google Play Store pod nazviom "ARTsee UGBIH", saopćeno je iz UGBiH.

"Uz podršku granta Goethe Instituta i Transfera za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH razvili smo kućnu verziju koja ovoj senzibilnoj grupi treba pružiti online obrazovne sadržaje. Roditelj/staratelj korisnika aplikacije uz postavljanje pitanja o sadržajima, povezivanjem zvuka i animacije i zajedničkog čitanja teksta, može raditi na razvoju kognitivnih i komunikacijskih vještina kod djeteta", ističe idejna kratorka aplikacije, te muzejska edukatorica UGBiH Aida Šarac.

Kao što je poznato od ranije, Aplikacija je nastala kao rezultat suradnje regionalnog Goethe Instituta i Akademije za menadžment u kulturi 2019. godine. Osim što se koristi u BiH, koristi se i u Gradskoj galeriji Korinthos u Grčkoj.

"ARTsee" aplikacija iz kolekcije UGBIH nudi djela Safeta Zeca, Bekira Misirlića, Atanasija Popovića, Salima Obralića, Karla Afana de Rivere, Gabrijela Jurkića i Maria Mikulića putem kojih se korisniku žele približiti pojmovi i koncepti otvoreno-zatvoreno, više-manje, smjena godišnjih doba, likovni materijali i kišni gradski dan.

Iz kolekcije Gradske galerije Korinthos predstavljena su djela Oikonomidou Florentia, Tsiouris Giorgos, Antonopoulou Pagona, Markellos Teodoros i Samios Pavlos.

"Aplikacija nudi mogućnost pridruživanja i drugih muzejskih kolekcija online ARTsee zajednici. Zainteresirani muzej treba angažovati stručni UGBIH tim koji se sastoji od muzejskog stručnjaka, eksperta specijalne pedagogije i dizajnera koji bi izvršili selekciju i prilagodbu eksponata te ih ponudili na online platformi ARTsee aplikacije. Na ovaj način Umjetnička galerija BiH bi ostvarila dodatna finansijska sredstva u teškoj ekonomskoj situaciji, a koja je uzrokovana pandemijom. Krajnji korisnici aplikacije, a to su djeca sa različitim razvojnim teškoćama (spektar autizma, Down sindrom i umanjene intelektualne sposobnosti) zajedno sa roditeljima/starateljima, mnoga udruženja, NVO i specijalne škole imali bi potpuno besplatan digitalni didaktički alat za rad sa djecom", dodala je Šarac.

Povodom nove stalne postavke koju priprema UGBiH, stručni tim će odabrati i prilagoditi još sedam umjetničkih djela iz ove kolekcije koja će biti dostupna u kućnom, ali i muzejskom okruženju kada završi pandemija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza