Večeras dodjela u Los Angelesu: "Quo vadis, Aida" na putu do Oscara

25.04.2021. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Večeras dodjela u Los Angelesu: 'Quo vadis, Aida' na putu do Oscara

Dodjelu zlatnih statua i trosatni spektakl gledaoći će moći pratiti u noći sa nedjelje na ponedjeljak od 2 sata poslije ponoći.

Vijest da je film “Quo vadis, Aida” nominiran za prestižnu nagradu Oscar obišla je region, pa i svijet tog 15. marta 2021. Konačno je došao veliki dan i trenutak kada Bosanci i Hercegovci priželjkuju da još jedan zlatni kipić stigne u našu zemlju. 

Glamurozna dodjela nagrada održat će se večeras u Los Angelesu, na kolodvoru Union Station, koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance zbog pandemije koronavirusa.

Dodjelu zlatnih statua i trosatni spektakl gledaoći će moći pratiti u noći sa nedjelje na ponedjeljak od 2 sata poslije ponoći.

Zbog jedinstvenih okolnosti protekle godine, 93. dodjela Oscara odvijat će se na više punktova, dodjela počasnih nagrada i muzički nastupi održat će se u pozorištu u Hollywoodu i novom muzeju filma Akademije filmskih umjetnosti i nauke, dok će se Europljani koji ne smiju doći u SAD okupiti u centrima u Londonu i Parizu.

Svi protagonist filma o genocidu u Srebrenici dijele isto mišljenje. Nominacija sama po sebi je, kažu, dovoljno velika, a isto mišljenje ima i rediteljica Jasmila Žbanić.

Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma to je podsjetnik da se genocid, i ovaj u Srebrenici kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobljavao, nego naprotiv, da bismo bolje razumjeli jedni druge”, poručila je Žbanić na Facebooku na dan nominacije za Oscara.

Samo riječi hvale za film su imale i brojne poznate ličnosti među kojima su Angelina Jolie, Hillary Clinton, Dua Lipa i mnogi drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza