Tradicionalne tetovaže iz Rame na izložbi u Briselu

Pauza / KULTURA I FILM

Tradicionalne tetovaže iz Rame na izložbi u Briselu

Još od samog početka festival je imao ideju spajati društva i narode Balkana, prijeći preko svih predrasuda predstavljanjem nečega što nas sve spaja, a to su kultura i umjetnost.

17.05.2021. 11:23 / Izvor: Akta.ba

Još od samog početka festival je imao ideju spajati društva i narode Balkana, prijeći preko svih predrasuda predstavljanjem nečega što nas sve spaja, a to su kultura i umjetnost

Kako je u tijeku prikupljanje građe za monografiju o tradicionalnom tetoviranju katolika u Rami, a koje je medijski popraćeno, cjelokupna aktivnost zapažena je i od strane organizatora Balkan Trafik festivala koji se inače održava u Centru za kulturu BOZAR/PSK u Briselu.

Balkan Trafik je ove godine napunio 15 godina, a zbog pandemije odigrao se potpuno digitalno putem specijalne aplikacije. Iduće godine se, naime, očekuju izložbe i koncerti uživo.

Festival je tako pripremio tri izložbe za publiku, a jedna od njih je upravo tradicionalno tetoviranje katolika u Rami, što predstavlja svojevrsnu pretpremijeru projekta monografije, javlja Ramski vjesnik.

Još od samog početka festival je imao ideju spajati društva i narode Balkana, prijeći preko svih predrasuda predstavljanjem nečega što nas sve spaja, a to su kultura i umjetnost.

Tijekom festivala u travnju, organizirani su koncerti, radionice i izložbe. Razgovaralo se sa preko stotinu glazbenika, slikara, pisaca i filozofa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.

Balkan Trafik je jedinstveni festival s ovakvim programom u Europi, a jedan od njegovih ciljeva je i povezivanje ljudi, razmjena pogleda na povijest, tradiciju i kulture Balkana.

Centralni dio festivala svakako je i glazba čiji univerzalni jezik svi razumiju, a svakako valja istaknuti da je jedan od poznatijih sastava iz BiH također bio dio ovogodišnjeg festivala, riječ je o Dubioza kolektivu. Atrakcija na ovogodišnjem festivalu bio je čuveni trubač libanonskog porijekla Ibrahim Maalouf.

Direktor festivala Nicolas Wieërs je kroz svoj objektiv i seriju od deset dokumentarnih filmova otkrio manje poznate predjele zemalja zapadnog Balkana. Festival spajanjem ovakvih sadržaja ima ideju upoznati publiku Europe s kulturnim nasljeđem Balkana, a iz Balkan Trafika kažu da je zanimanje u zapadnoj Europi za ovakav sadržaj sve veće i veće.

Festival nudi velikom broju gledatelja jednu potpuno novu perspektivu na ovaj dio Europe, a povećano zanimanje publike je i pokazatelj organizatorima da je ideja originalna te da usput potvrđuje i slogan Europske unije “Varietate concordia – Ujedinjeni u različitosti”.

PODIJELI:

TAGOVI:

tetovaže

Rama

Balkan Trafik

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza