Radićeva ulica postaje poligon kulturno-kreativnog uličnog festivala

04.08.2021. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Radićeva ulica postaje poligon kulturno-kreativnog uličnog festivala

Projekt "Festival u Centru" realizirat će se za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisali su danas ugovor o sufinansiranju projekta "Festival u Centru".

Naime, na inicijativu Općine Centar Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo podržale su aktivnosti u okviru Sarajevo Film Festivala, a koje se odnose na realizaciju projekta kulturno-kreativne manifestacije "Festival u Centru", saopćeno je iz Općine Centar.

Projekt "Festival u Centru" realizirat će se za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice.

Projekt je osmišljen po uzoru na svjetske ulične festivale gastronomije, umjetničkih obrta i zanata, te savremenih manufaktura, s ciljem da domaći i inostrani posjetioci dožive ovaj lokalitet na potpuno novi način i iz druge perspektive, čime bi ujedno bila omogućena promocija, umrežavanje i podrška malim preduzetnicima.

Festival je samo uvod i svojevrsna proba za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu.

Kako je pojasnio načelnik Mandić, za vrijeme trajanja festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do 2 sata.

"Ovo sedmodnevno zatvaranje Radićeve ulice ima daleko širi značaj od samog uličnog festivala jer će ujedno pokazati sve prednosti i mane trajnog zatvaranja ulice za saobraćaj i njenog pretvaranja u pješačku zonu. Općina Centar planira realizirati projekat redizajna ove značajne urbane lokacije u 2022. godini, dok će priprema projektnog zadataka i idejnih rješenja biti implementirana u saradnji sa UNDP-em i u konsultaciji sa građanima. S tim ciljem za vrijeme trajanja Festivala u Centru na lokaciji će biti postavljeni panoi na kojima će građani moći podijeliti svoje ideje, sugestije i vizije za ovaj lokalitet", kazao je načelnik Mandić.

Jučer su započeli radovi na uređenju i asfaltiranju pješačke zone u Radićevoj ulici. Istovremeno s ovim projektom realizira se i projekat uklanjanja arhitektonske barijere između ulica La Benevolencija i Radićeva. Pomenute radove finansira Općina Centar u čijem ovogodišnjem budžetu je planiran iznos od 91.000 KM. Osim asfaltiranja također će biti postavljeni novi betonski ivičnjaci, te će biti izvedeno popločanje dvije plohe na kojima se nalaze klupe za sjedenje.

Planirano je da radnici Kantonalnog javnog preduzeća "Park" na ovoj lokaciji posade nova stabla, dok će hortikulturno uređenje zelenih površina u Radićevoj ulici biti realizirano u septembru sa smanjenjem vanjskih temperatura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza