Kinoteka BiH organizuje filmske večeri u čast umjetnika koji više nisu među nama

18.10.2021. 08:27 / Izvor: BHRT
Kinoteka BiH

Kinoteka Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci organizira filmske večeri u čast umjetnika koji više nisu među nama..

Kinoteka Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci organizira filmske večeri u čast umjetnika koji više nisu među nama.

Publika je imala priliku pogledati ciklus filmova Mire Furlan.

U sastavu Arhiva Bosne i Hercegovine krajem 70-ih godina osnovan je Odjel kinoteke. 20-ak godina kasnije postao je posebna institucija, Kinoteka Bosne i Hercegovine. U njoj se čuvaju igrani, dokumentarni i animirani filmovi, koji čine bh. nacionalnu zbirku. Tu je i 40 prvih igranih filmova snimljenih u našoj zemlji, a tu kolekciju, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, proglasila je pokretnim nacionalnim dobrom.

Zainteresovanost publike za filmove koji se prikazuju u Kinoteci BiH opala je sa pandemijeskom krizom, ali uposlenici ove ustanove i dalje se trude spasiti našu kinematografiju od zaborava. Organizirani su programi posvećeni Vesni Ljubić, Nikoli Stojanoviću, Zoranu Bečiću, Mustafi Nadareviću i drugim bh sineastima.

Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH kazala je da bi se u narednom periodu moralo početi raditi na digitalizaciji građe. 

Napominje da se radi o izuzetno važnom procesu koji će biti uspješan samo ako ga obavi edukovan kadar i po propisanim standardima.

"Trenutno se u ovdje nalazi oko 1.500 naslova, i 60.000 plakata, koji su sačuvani od uništenja i propadanja. sedma umjetnost u našoj zemlji postigla je izuzetne rezultate, stoga je neophodno ulagati u instituciju koja nastoji filmsku istoriju sačuvati za nove generacije", rekla je Filipović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza