Danas predstavljanje najznačajnijeg putopisa o Bosni i Hercegovini

04.11.2021. 08:06 / Izvor: Fena
 Asbothov uradak

Prvo izdanje putopisa na bosanskom jeziku objavljeno je ove godine, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet.

Najznačajniji putopis za Bosnu i Hercegovinu iz austrougarskog perioda autora Johanna Von Asbotha, prvi put objavljen 1887. godine u Budimpešti na mađarskom jeziku, a potom preveden na njemački i engleski, bit će predstavljen danas u okviru sajma "Knjige u niši" u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.  

Prvo izdanje putopisa na bosanskom jeziku objavljeno je ove godine, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet.

Asbothova putopisna knjiga "Bosna i Hercegovina - putopisne slike i studije" nastaje na putovanjima kroz Bosnu, na kojima je autor bio u četverogodišnjoj pratnji Benjamina Kállayja, austrougarskog ministra finansija, kome je Bosna bila povjerena na upravljanje.

"Iz dosadašnjeg uvida u historijski razvoj austrijskog i njemačkog putopisa o Bosni, možemo ustanoviti da je Asbothov uradak najcjelovitiji prikaz putovanja, historije, kulturne historije, kulture življenja, historije graditeljstva, spomeničke tradicije, etnografskih i etnoloških osvrta, vjerskog života, usmene književnosti, statističkih podataka", napisao je prof.dr. Sead Šemsović u svom osvrtu na to djelo, saopćili su organizatori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza