Izložba fotografija u Tuzli: "Rudarski vremeplov, oni izdati ne znaju"

21.12.2021. 16:05 / Izvor: Akta.ba
Izložba

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić otvorio je danas izložbu fotografija "Rudarski vremeplov – oni izdati ne znaju", autora Ahmeta Bajrića Blicka.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić otvorio je danas izložbu fotografija "Rudarski vremeplov – oni izdati ne znaju", autora Ahmeta Bajrića – Blicka, koja je danas postavljena na Trgu slobode u Tuzli u okviru obilježavanja 21. decembra, Dana rudara Bosne i Hercegovine.

Uputivši čestitke rudarima povodom njihovog praznika, premijer TK Kadrija Hodžić u svom obraćanju osvrnuo se na očuvanje tradicije rudarstva u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

"Prisustvujemo činu podsjećanja na ukupnu tradiciju rudarskog prisustva, stvaralačku moć rudara i snažno impregniranje u povijest ovih krajeva. Rudari su kreirali povijest i uvijek su bili na pravoj strani historije," kazao je premijer Hodžić dodavši da se fotografijama podsjeća na historiju.

"Fotografije su vrijedno sredstvo koje govori više od hiljadu riječi. One pokazuju u kakvim uslovima rade rudari, šta rade, koji su im doprinosi i zbog toga podsjećanje na sve to je naš dug prema njima”, naglasio  je premijer Hodžić, čestitajući autoru na dvodecenijskom prikupljanju fotografske građe izložene danas.

Na tuzlanskom centralnom trgu danas je izloženo oko stotinu fotografija, kojima je tuzlanski fotoreporter Ahmet Bajrić –Blicko ovjekovječio jame, površinske kopove, događaje u rudnicima na području TK.

"Izložene su fotografije sa štrajkova kada su se rudari borili za svoja prava, ali i komemoracija kada su neki od njih stradali na svojim radnim mjestima. Sve to govori u prilog činjenici da se radi o poštenim i jednim od najhrabrijih ljudi među nama", poručio je autor izložbe, Ahmet Bajrić-Blicko, dodavši da izložbom također želi ukazati na probleme rudara koji su u tekućoj godini aktuelizirani.

Bajrićevu izložbu "Rudarski vremeplov – oni izdati ne smiju" podržalo je Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza