Više od 5.000 posjetilaca uživalo u fundusu Olimpijskog muzeja Sarajevo

29.01.2022. 10:10 / Izvor: Fena
Olimpijski muzej

U fundusu Olimpijskog muzeja, pored značajnih dokumenata u vezi organizacije, pripreme i realizacije XIV Zimskih olimpijskih igara 1984., sve posjetioce očekuje i jedinstvena numizmatička kolekcija porodice Hasagić, koja se sastoji od 250 doniranih zlatnika izuzetne vrijednosti.

"Nacionalni spomenik i iznimno kulturno-historijsko blago Bosne i Hercegovine, Olimpijski muzej u Sarajevu su u 2021. godini posjetili brojni građani i turisti, individualno i u organizovanim grupama. Iako su zbog pandemije morali reducirati planirane aktivnosti, postavku je vidjelo više od 5.000 posjetilaca", kazala je za Fenu direktorica tog muzeja Senka Ibrišimbegović.

Olimpijski muzej je jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog komiteta BiH, koji učestvuje u razvijanju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju te nezaboravne olimpijske manifestacije.

U fundusu Olimpijskog muzeja, pored značajnih dokumenata u vezi organizacije, pripreme i realizacije XIV Zimskih olimpijskih igara 1984., sve posjetioce očekuje i jedinstvena numizmatička kolekcija porodice Hasagić, koja se sastoji od 250 doniranih zlatnika izuzetne vrijednosti. Tu su i autentične skije nosioca srebrene olimpijske medalje, Jure Franka, kao i kaput predsjednika MOK-a J.A. Samarancha, koji je koristio za vrijeme Igara.

"Posjetioci su najviše impresionirani oficijelnim filmom o ZOI 1984, a najviše emocija je definitivno vezano za maskotu čuvenog "Vučka", posebno kada govorimo o najmlađim posjetiocima", kazala je Ibrišimbegović.

Istakla je da se okviru redovnih aktivnosti u Olimpijskom muzeju Sarajevo pronalaze raznovrsni programi, izložbene postavke, predavanja i konferencije o sportu i umjetnosti u kontekstu širenja olimpijskog duha i vrijednosti.

"Ono što je prije svega planirano u skorijoj budućnosti jeste svojevrsna digitalizacija muzejskog materijala kako bi bio dostupan široj populaciji i to na interaktivan način", pojasnila je Ibrišimbegović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza