Ovogodišnji počasni gost Sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici je Sarajevski Sajam knjiga i učila.

12.05.2022. 10:23 / Izvor: Akta.ba
kultura

Jedinstvena prezentacija dobitnika nagrada i izložbi Sarajevskog sajma predstavljena je na štandu u središtu sajamske dvorane.

Jedinstvena prezentacija dobitnika nagrada i izložbi Sarajevskog sajma predstavljena je na štandu u središtu sajamske dvorane. Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma Ibrahim Spahić govorio je na otvaranju sajma i istakao da su dva sajma od osnivanja sajma u Podgorici partneri već 16 godina. Sa organizatorom i čitalačkom publikom vezuje nas i prvo regionalno izdanje izabranih djela Danila Kiša.

U prisustvu premijera Crne gore Dritana Abazovića, ministara u njegovoj vladi, Ibrahima Spahića, te pisaca i ambasadora, štand Sarajevskog sajma otvorio je Ambasador BiH u Crnoj gori Branimir Jukić.

Na štandu su bili izuzetno zapažena stara izdanja i knjige iz biblioteke Škole primjejenjene umjetnosti u Sarajevu, časopisi Dijalog i Izraz, knjige o umjetnosti i nagrađena djela i autori sa Sarajevskog sajma.

pg

Kompanija Šaran predstavila je nalivpero "Kotromanich". Izdavačka kuća Kašmir promovisala je čudesnu moć slikovnica i radove Andree Petrlik i Ume Huseinović koji su osvojili čarobni svijet djetinjstva na svim kontinentima. Izvanrednim interpretacijama poezije objavljene u biblioteci Harfa izdavačke kuće IPC promovisan je Muzej mira i slobode Sarajevo. Promovisana je i knjiga "Ebru - Umjetnost slikanja na vodi", prof. dr Ćazima Hadžimejlića.

Direktor Centra Skenderija / Sarajevskog sajma Damir Petrinić, Ibrahim Spahić i direktor Sajma u Podgorici Predrag Uljarević predstavili su rezultate saradnje dva sajma i najavili sajmove za 2023. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza