Izložbom Mersada Berbera počinju Novogradski dani 2022.

30.05.2022. 14:02 / Izvor: Fena
Novogradski dani 2022.

Bogat kulturni, umjetnički i sportski program 24. tradicionalnih "Novogradskih dana 2022.", koji traju od 1. juna do 1. jula, namijenjen svim građanima predstavljen je danas.

Bogat kulturni, umjetnički i sportski program 24. tradicionalnih “Novogradskih dana 2022.”, koji traju od 1. juna do 1. jula, namijenjen svim građanima, predstavljen je danas u Općini Novi Grad.

Načelnik te općine Semir Efendić kazao je da je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno oslobodlačkog rata.

Kako je najavio, manifestacija će započeti 1. juna otvorenjem izložbe “Sarajevska razglednica” Mersada Berbera, kao i defileom maturanata novogradskih osnovnih škola.

"Za svakog ima po nešto, kao što su Porodični dan, koncerti, predstave, kviz, Dan za penzionere, književna večer i mnogo toga, a manifestacija će biti završena velikim koncertom grupe “Divlje jagode” na Dobrinji", kazao je načelnik Efendić.

Pomoćnik načelnika Tajib Delalić dodao je da će u okviru programa obilježavanja značajnih datuma i ličnosti biti održano 14 manifestacija, među kojima je najbitnija obilježavanje Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč 8. juna.

Istakao je da će u okviru obilježavanja 30. godišnjice pogibije 48 boraca iz Ahatovića biti prikazan film “Ahatovići – Tajna autobusa smrti” 14. juna u Multimedijalnoj sali Općine.

Također je naglasio da će nizom drugih sadržaja, Danom posvećenom šehidima, Danom Patriotske lige i Zelenih beretki, Godišnjicom bitke za Mojlimo, godišnjicama pogibije Safeta Zajke, Safeta Isovića, Muzafera Mešića i Derviša Vražalice, građani imati priliku da se na prigodan način prisjete odbrambeno oslobodilačkog rata.

Pomoćnica općinskog načelnika Adisa Šuman je između ostalog najavila Književno večer sa Dževadom Karahasanom u Centru za kulturi i edukaciju 16. juna, zatim koncert duhovne muzike 3. juna, Večer sevdaha 29. juna, predstave “Abeceda” Feride Duraković i “Prah” Miralema Zupčevića te niz drugih aktivnosti.

Pomoćnik načelnika Emir Dedović istakao je da su iz oblasti sporta pripremili 23 manifestacija koje obuhvatu različita takmičenja iz šaha, boksa, atletike, odbojke, nogometa, košarke, rukometa te ribolova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza